Date-limită depunere proiecte – Octombrie 2016



1. Se depun cererile de finantare pentru Masura I. 6 – Diversificarea veniturilor si noi forme de venituri

Directia Generala de Pescuit – Autoritatea de Management pentru POPAM (DGP-AMPOPAM) anunta lansarea sesiunii pentru depunerea cererilor de finantare, in cadrul POPAM 2014 – 2020 – Masura I. 6 – Diversificarea veniturilor si noi forme de venituri. Obiectivul specific 1.4 – Sporirea competivitatii si a viabilitatii intreprinderilor din domeniul pescuitului, inclusiv a flotei costiere la scara mica si imbunatatirea sigurantei sau a conditiilor de lucru.

Depunerea se face până la 17.10.2016

Masura I.6 include toate tipurile de investitii legate de: investitii la bord, turism pentru pescuitul cu undita, resctaurante cu specific pescaresc, servicii de mediu aferente pescuitului, activitati educationale care privesc pescuitul.

Valoarea maxima si minima a proiectului si perioada de implementare

In cadrul prezentului apel este alocata suma de 4.012.650 lei (echivalentul a 900.000 EURO la cursul de schimb INFOREURO de 4,4585 LEI/EUR, valabil in luna august 2016). Din aceasta suma, pentru teritoriul acoperit de ADI ITI Delta Dunarii este alocata suma de 1.100.268 lei.

Valoarea maxima eligibila aferenta unui proiect este de 668.775 lei (echivalentul a 150.000 EURO la cursul de schimb INFOREURO de 4,4585 LEI/EUR, valabil in luna august 2016).

Valoarea minima eligibila aferenta unui proiect este de 22.292,5 lei (echivalentul a 5.000 EURO la cursul de schimb INFOREURO de 4,4585 LEI/EUR, valabil in luna august 2016).

Durata minima de implementare: 1 luna.

Durata maxima de implementare este de 2 (doi) ani.

Solicitanti eligibili

Solicitantii eligibili in vederea acordarii sprijinului financiar nerambursabil acordat prin Masura I.6 – Diversificicarea veniturilor si noi forme de venit sunt pescarii, persoane fizice autorizate sau persoane juridice care:

  • inainteaza un plan de afaceri pentru dezvoltarea noilor lor activitati;
  • detin sau urmeaza sa detina competente profesionale corespunzatoare noilor actvitati dezvoltate;
  • au minim 60 de zile de pescuit comercial in ultimele 24 de ani.

Categoriile de solicitanti eligibili care pot accesa fonduri nerambursabile pe aceasta masura:

  • Persoana fizica autorizata (infiintata in baza OUG nr. 44/2008, cu modificarite si completarite ulterioare);
  • Intreprinderi individuate (infiintate in baza OUG nr. 44/2008, cu modificarite si completa’rile ulterioare);
  • Intreprinderi familiate (infiintate in baza OUG nr. 44/2008, cu modificarite si completarite utterioare);
  • Societate in nume colectiv – SNC (infiintata in baza Legii nr. 31/1990 republicata, cu modificarite si completarite ulterioare);
  • Societate in comandita simpla SCS (infiintata in baza Legii nr. 31/ 1990 republicata, cu modificarite si completarite ulterioare);
  • Societate pe actiuni – SA (infiintata in baza Legii nr. 31/ 1990 republicata, cu modificarile si comptetarite ulterioare);
  • Societate in comandita pe actiuni – SCA (infiintata in baza Legii nr. 31/ 1990 republicata, cu modificarite si completarite ulterioare);
  • Societate cu raspundere timitata – SRL (infiintata in baza Legii nr. 31/ 1990 republicata, cu modificarite si completarite ulterioare);

Activitati eligibile

In cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte, POPAM va acorda sprijin financiar nerambursabil pentru dezvoltarea unor activitati complementare care contribuie la diversficarea veniturilor pescarilor, incluzand:

  • investitii la bord;
  • turism pentru pescuitul cu undita;
  • restaurante cu specific pescaresc;
  • servicii de mediu aferente pescuitului;
  • activitzti educationale care privesc pescuitul.

Activitati obligatorii

  • activitatile de informare si publicitate;
  • activitatile de auditare a proiectului.

Activitati neeligibile

  • operatiunile care determina cresterea capacitatii de pescuit a unei nave sau a unui echipament care sporeste capacitatea navei de a gasi peste;
  • constructia de noi nave de pescuit sau importul de nave de pescuit;
  • incetarea termporara sau definitiva a activitatilor de pescuit, in absenta unei dispozitii contrare in prezentul regulament;
  • pescuitul de explorare;
  • transferul dreptului de proprietate asupra unei intreprinderi.

In cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finantare si documentele anexate vor fi introduse si respectiv atasate online cu semnatura electronica in aplicatia electronica MySMIS2014, disponibila la adresa web http://www.fonduri-ue.ro/mysmis, pana 07.10.2016, ora 14.30.

Pentru a beneficia de consultanta pentru depunerea proiectelor completati un formular aici.

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Anexe

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: AM PESTE

2. PNDR: Se depun cererile de finantare pentru SubMasura 4.1 – Investitii in exploatatii agricole

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste cereri pentru finantarea proiectelor de investitii in cadrul primei sesiuni de depunere a proiectelor prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), pentru anul 2016 pentru pentru SubMasura 4.1 – Investitii in exploatatii agricole.

Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este sprijinirea investitiilor pentru cresterea competitivitatii exploatatilor agricole prin dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala, precum si investitiile pentru modernizarea fermei (in special cele de dimensiuni medii si asocieri de ferme mici si medii) si imbunatatirea calitatii activelor fixe.

Obiectivele submasurii 4.1:

• Imbunatatirea performantelor generale ale exploatatiilor agricole prin cresterea competitivitatii activitatii agricole, a diversificarii productiei agricole si a calitati produselor obtinute;
• Restructurarea exploatatiilor de dimensiuni mici si medii si transformarea acestora in exploatatii comerciale;
• Respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investitii;
• Cresterea valorii adaugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei si comercializarea directa a acestora in vederea crearii si promovarii lanturilor alimentare integrate.

Beneficiarii eligibili pentru aceasta submasura sunt  persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale/ familiale, societatile comerciale/ agricole, cooperativele agricole si grupurile de producatori, dar si institutele de cercetare.

Investitii eligibile in cadrul sM 4.1 pot fi :

  • constructia, extinderea, modernizarea si dotarea constructiilor din cadrul fermei;
  • amenajarea si dotarea spatiilor de desfacere si comercializare, precum si alte cheltuieli de marketing, in cadrul unui lant alimentar integrat.

Alocarea financiara anuala este impartita astfel pe sectoare:

  • vegetal 140 milioane de euro;
  • zootehnic 80 milioane de euro;
  • zona montana 40 milioane de euro;
  • ferma de familie are o alocare de 10 milioane de euro.

Valoarea sprijinului poate atinge 2 milioane de euro pe proiect in cazul lanturilor alimentare integrate.

Depunere: 31 octombrie 2016, ora 16.00.

Modalitatea de depunere a proiectelor este cea online pe pagina oficiala a AFIR.

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Anexe

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: AFIR

3. PNDR: Se depun cererile de finantare pentru SubMasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste cereri pentru finantarea proiectelor de investitii in cadrul primei sesiuni de depunere a proiectelor prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), pentru anul 2016 pentru SubMasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este de sprijinire a stabilirii pentru prima data a tinerilor fermieri ca sefi/ conducatori unici ai unei exploatatii agricole.

Pentru Submasura 6.1 „Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri”, submasura care a beneficiat de un interes deosebit anul trecut, cei interesati dispun in aceasta sesiune de o alocare bugetara anuala de 161 milioane de euro, din care pentru zona montana sunt disponibile 33 milioane de euro. Intensitatea sprijinului pentru aceasta submasura este de 100%.

Obiectivele submasurii 6.1:

• Cresterea numarului de tineri fermieri care incep pentru prima data o activitate agricola ca sefi/conducatori de exploatatie, fiind incurajati sa devina competitivi, sa se asocieze, sa participe la lanturile alimentare integrate;

• Imbunatatirea managementului, cresterea competitivitatii sectorului agricol si sprijinirea procesului de modernizare si conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, igiena si bunastarea animalelor si siguranta la locul de munca;

• Crearea posibilitatii tinerilor fermieri rezidenti, cu un minim de cunostinte de baza, in vederea instalarii ca sefi/ conducatori ai exploatatiei agricole.

• Incurajarea tinerilor si a familiilor din mediul rural de a se stabili in mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei nationale in general.

Beneficiarii eligibili sunt persoane fizice inregistrate si autorizate, asociati unici sau majoritari ai unor SRL-uri, cu varsta maxima de 40 de ani, care isi iau angajamentul de a deveni fermieri activi.

Investitii eligibile sunt toate cheltuielile propuse prin Planul de Afaceri, inclusiv capitalul de lucru si activitatile relevante pentru implementarea in bune conditii a planului aprobat pot fi eligibile indiferent de natura lor.

Planul de Afaceri trebuie sa contina prezentarea situatiei initiale a exploatatiei, prezentarea etapelor si a obiectivelor propuse, prezentarea detaliata a actiunilor. Totodata, tanarul fermier trebuie sa-si stabileasca domiciliul si sediul social in UAT-ul in care este inregistrata exploatatia.

Valoarea sprijinului in cadrul acestei submasuri este 50.000 de euro pentru exploatatiile intre 30.000 SO si 50.000 SO sau 40.000 de euro pentru exploatatiile intre 12.000 SO si 29.999 SO.

 Depunere: 31 octombrie 2016, ora 16.00.

Modalitatea de depunere a proiectelor este cea online pe pagina oficiala a AFIR.

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Anexe

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: AFIR

4. PNDR: Se depun cererile de finantare pentru Submasura 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste cereri pentru finantarea proiectelor de investitii in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), pentru anul 2016 pentru SubMasura 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole.

Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este cresterea competitivitatii exploatatiilor pomicole prin dotarea cu utilaje si echipamente, infiintarea, modernizarea si/ sau extinderea unitatilor de procesare, infiintarea de plantatii pomicole, reconversia plantatiilor existente si cresterea suprafetelor ocupate de pepinierele pomicole.

Obiectivele submasurii 4.1a

• Cresterea competitivitatii, diversificarea productiei, cresterea calitatii produselor obtinute si imbunatatirea performantei generale a exploatatiilor pomicole;

• Cresterea valorii adaugate a produselor prin sprijinirea procesarii fructelor la nivel ferma si a comercializarii directe a produselor obtinute;

• Dezvoltarea lanturilor scurte de aprovizionare;

• Eficientizarea costurilor de productie prin promovarea producerii si utilizarii energiei din surse regenerabile in cadrul fermei si prin reducerea consumului de energie.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin submasura 4.1a sunt atat persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si familiale, dar si Societatile comerciale sau institutele de cercetare – dezvoltare.

Depinzand de dimensiunea exploatatiei si de obiectivele propuse prin proiect, intensitatea sprijinului este de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile si se poate majora in unele situatii cu 20 puncte procentuale suplimentare, dar rata maxima a sprijinului combinat nu poate depasi 90%.

Astfel, sprijinul acordat pentru proiectele de investitii finantate prin sM 4.1a poate varia intre 100 mii euro si 1,05 milioane euro fonduri europene nerambursabile.

Sprijinul nerambursabil se va acorda dupa cum urmeaza:

Ferme mici, medii si obtinere de material de inmultire si material de plantare fructifer

• Ferme mici:

–  intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi:

– 100.000 euro pentru achizitii simple;

– 300.000 euro in cazul investitiilor in activitatea de productie (utilaje, infiintare, reconversie etc.);
– 450.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul  exploatatiei agricole* (productie, procesare, comercializare).

Ferme medii:

– intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi:

– 200.000 euro pentru investitiile care presupun achizitii simple;

– 600.000 euro in cazul investitiilor in activitatea de productie (utilaje, infiintare, reconversie etc.);
– 900.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatatiei agricole* (productie, procesare, comercializare).

Obtinere material de inmultire si material de plantare fructifer
– intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi:
– 600.000 euro in cazul investitiilor in activitatea de productie (utilaje, infiintare).
 
• Ferme mari:

 – intensitatea sprijinului este de 50 % din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi:

– 250.000 euro pentru investitiile care presupun achizitii simple;

– 750.000 euro in cazul investitiilor in activitatea de productie (utilaje, infiintare,reconversie);

-1.050.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatatiei agricole* (productie, procesare, comercializare).

Forme asociative:

– intensitatea sprijinului este de 50 % din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi:

– 350.000  euro pentru investitiile care presupun achizitii simple;

– 600.000 euro pentru obtinere material de inmultire si material de plantare fructifer
– 750.000 euro in cazul investitiilor in activitatea de productie (utilaje, infiintare,reconversie;

– 1.050.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatatiei agricole* (productie, procesare, comercializare).

Dintre investitiile eligibile amintim:

Reconversia plantatiilor existente, inclusiv costurile pentru defrisare, materiale de plantare, sisteme de sustinere, pregatirea solului, lucrari de plantare, sisteme de protectie pentru grindina inclusiv generatoare terestre Antigrindina, inghet, canicula si ploaie, echipamente de irigatii la nivelul exploatatiilor;

  • In cazul proiectelor care propun achizitia de generatoare terestre antigrindina, solicitantul va prezenta la depunerea Cererii de Finantare, Acordul de principiu privind includerea generatoarelor terestre antigrindina in Sistemul National de Antigrindina si Crestere a Precipitatiilor (SNACP), emis de Autoritatea pentru Administrarea Sistemului National de Antigrindina si Crestere a Precipitatiilor, iar la ultima Cerere de Plata, Avizul de includere in SNACP;
  • Infiintarea de plantatii pomicole, inclusiv costurile pentru materiale de plantare, sisteme de sustinere, pregatirea solului, lucrari de plantare, sisteme de protectie pentru grindina, inghet, canicula si ploaie;

Depunere: 31 octombrie 2016, ora 16:00.

Lista cheltuielilor eligibile, precum si toate conditiile de accesare ale celor acestei submasuri sunt disponibile pe site-ul AFIR, www.afir.info.

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Anexe

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: AFIR