Evenimentele săptămânii 15-21 aprilei 2024



* Parlamentul European a votat în favoarea unor măsuri care să faciliteze identificarea originii mierii.

Cu 603 voturi pentru, 9 împotrivă şi 10 abţineri, europarlamentarii au aprobat regulile negociate cu omologii lor din statele membre ale Uniunii Europene şi convenite la sfârşitul lui ianuarie. Pentru a intra în vigoare, noile reglementări trebuie adoptate în fiecare din cele 27 de ţări.

Până acum, amestecurile de miere trebuiau etichetate doare în privinţa originii – din UE sau din afara Uniunii. Pe viitor va trebui indicată proporţia provenienţei din fiecare ţară. Legislaţia urmăreşte de asemenea interzicerea amestecului mierii naturale cu produse false.

Sunt permise însă unele excepţii: statele din UE pot opta pentru indicarea pe etichetă doar a primelor patru proporţii; pe ambalajele care conţin mai puţin de 30 de grame de miere se pot prescurta cu ajutorul unui cod numele ţărilor de origine.

După acordul din ianuarie, Comisia Europeană a anunţat că noile reguli vor permite şi introducerea unor metode analitice pentru detectarea mierii cu adaos de zahăr. Se va introduce şi o metodă standardizată de identificare a originii; în principiu, aceasta este posibilă prin analiza polenului din miere. Comisia consideră că măsurile vor permite combaterea fraudelor.

Parlamentul European a adoptat şi reguli noi pentru produsele din fructe, inclusiv sucurile şi gemurile. Sucurile de fructe vor putea fi etichetate „cu conţinut redus de zahăr” dacă a fost eliminat cel puţin 30% din zahărul pe care îl conţin natural şi nu se vor putea adăuga îndulcitori.

Pentru gemuri, pe viitor va fi obligatorie folosirea a cel puţin 450 de grame de fructe la un kilogram de produs.

* Academia Noului Bauhaus European, lansată la Bruxelles pentru a stimula competenţele în materie de sustenabilitate în sectorul construcţiilor.

Academia NEB este o reţea de formare anunţată de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în noiembrie 2022, care va urmări să dea un impuls decisiv pentru noi competenţe şi educaţie la toate nivelurile sectorului construcţiilor.

Iniţiativa se va axa pe sustenabilitate, estetică şi incluziune, valori ale NEB, şi va sprijini implementarea Pactului verde european în bioeconomia circulară, accelerând transformarea echitabilă şi ecologică a sectorului construcţiilor, conform Comisiei Europene.

În următorii doi ani, Academia va reuni profesionişti din educaţie şi formare şi va conecta cinci hub-uri locale şi regionale din Europa. Aceste centre vor oferi servicii de formare personalizate şi de înaltă calitate create în comun, programe de studii şi programe privind soluţii de construcţie durabilă prin intermediul unei platforme digitale. Proiectul va fi implementat de Alianţa Academiei NEB, condusă de Universitatea Slovenă din Primorska şi care include 14 parteneri din Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Germania, Italia, Ţările de Jos, Polonia, Spania şi Suedia.

Sursa: Agerpres