Date limită depunere proiecte – Februarie 2015



11 februarie 2015 – Granturi pentru ONG-uri de la ING Bank 

ING Bank doreste sa finanteze proiectele ONG-urilor, in urmatoarele trei domenii de activitate: educatie financiara, antreprenoriat si dezvoltare urbana.

Obiective:

Vor primi astfel finantare proiectele care:

  • vizeaza cresterea nivelului de educatie financiara a publicului larg (indiferent de varsta), contribuind la o mai buna intelegere a produselor bancare si a principiilor de baza in administrarea finantelor personale (directia educatie financiara);
  • au ca si obiectiv sprijinirea antreprenorilor, start-up-urilor, afacerilor sociale si IMM-urilor (educatie financiara);
  • urmaresc imbunatatirea calitatii vietii in mediul urban (ex: proiecte de amenajare a spatiului urban, de conservare a patrimoniului, de dezvoltare a turismului urban etc.) (directia dezvoltare urbana).

Solicitanti eligibili

Pot trimite propuneri de proiecte organizatiile non-guvernamentale, fara scop lucrativ (asociatie, fundatie, federatie, inregistrate in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor), care:

  • au experienta de minim 2 ani in domeniul in care activeaza;
  • au cel putin doua proiecte derulate in domeniul lor de activitate, cu rezultate concrete si cel putin 100 de beneficiari;
  • pot acoperi 10% din valoarea proiectului propus;
  • pot demonstra transparenta in raportarea rezultatelor financiare (raport anual pentru anul 2014 – raportul anual este un document care prezinta narativ proiectele implementate de ONG pentru anul respectiv, dar si transparenta in utilizarea fondurilor).

Sunt eligibile proiectele care:

  • se desfasoara pe teritoriul Romaniei;
  • sunt sustenabile (pot continua si dupa incheierea finantarii ING Bank);
  • au costuri de administrare de maxim 10% si costuri de comunicare de 5% din valoarea proiectului.

Buget alocat

Valoarea totala a granturilor este de 200.000 de euro. Un grant poate avea valoarea intre 10.000 si 80.000 de euro.

Pentru a inscrie un proiect, trebuie sa completati formularul de concurs si sa-l trimiteti pe email, la adressustainability@ing.ro, cel tarziu pana pe 11 februarie 2015.

Pentru intrebari, scrieti-ne la sustainability@ing.ro

Mai multe informații:

http://www.finantare.ro/granturi-pentru-ong-uri-de-la-ing-bank.html

https://www.ing.ro/ingb/ing-in-romania/responsabilitate-sociala/call-for-projects.html

18 februarie 2015 – Programul “Spatii verzi urbane”, finantat de MOL Romania

Programul derulat de MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat acorda finantare proiectelor care isi propun reabilitarea sau crearea de spatii verzi si desfasurarea activitatilor de educatie ecologica in randul comunitatilor locale, derulate de ONG-uri in parteneriat cu diferite institutii.

Obiective specifice

Programul urmareste implicarea comunitatilor in proiecte de infiintare, amenajare si reabilitare de spatii verzi publice, amenajarea de curti interioare ale imobilelor de locatari precum si educatia ecologica in randul comunitatii.

La finalizarea programului, dupa evaluarea proiectelor implementate, MOL Romania impreuna cu Fundatia pentru Parteneriat va premia proiectul care a obtinut cele mai spectaculoase rezultate. Premiul consta in acordarea unei sume egale cu valoarea finantarii obtinute pentru implementarea proiectului (maxim 9.000 lei).

Solicitanti eligibili

Programul este destinat organizatiilor neguvernamentale din Romania in parteneriat cu scoli, asociatii de locatari/proprietari si/sau institutii publice din orasele/municipiile din Romania.

Sunt eligibile organizatiile non-partizane, non-religioase, fara scop lucrativ (non-profit), care functioneaza conform legilor in vigoare.

Activitati eligibile

Proiectele pot include urmatoarele activitati:

  • infiintarea sau reabilitarea spatiului verde prin gazonare, plantari de flori, arbusti si arbori autohtoni,
  • amenajarea sau reabilitarea curtilor interioare a imobilelor de locatari,
  • obligatoriu – activitati de educatie ecologica non-formala (in afara curriculei scolare) cu elemente creative, destinate comunitatilor locale – gasiti idei despre astfel de activitati si exercitii pe paginile web ale fundatiei: www.repf.ro si www.spatiiverzi.org.ro (fisiere descarcabile),
  • activitati de implicare a comunitatii in forma evenimentelor comunitare,
  • concursuri, expozitii, care au ca tema protectia mediului,
  • reabilitarea cu materiale naturale sau mediu-protective a diferitelor elemente din spatii publice, cum ar fi: terenuri de joaca, banci, mese, echipamente de sport, suporturi de biciclete, stabilimente pentru odihna,
  • infiintarea din materiale naturale a unor terenuri de joaca, suporturi de biciclete, banci, mese, unelte de sport, stabilimente pentru odihna in spatii publice,
  • curatirea spatiilor publice de recreere (parcuri, spatii verzi),
  • montarea si vopsirea cosurilor de gunoi; infiintarea colectoarelor selective de deseuri (numai in localitati unde exista servicii de colectare selectiva a deseurilor).

Termen-limita

Data limita de depunere a cererilor de finantare este 18 februarie 2015.

Mai multe informații:

http://www.finantare.ro/programul-spatii-verzi-urbane-finantat-de-mol-romania.html

18 februarie 2015 – Programul “Arii naturale protejate”, finantat de MOL Romania

Programul ”Arii naturale protejate” urmareste promovarea si popularizarea ariilor protejate din Romania, cu scopul de a ridica nivelul de constientizare in randul comunitatilor locale.

Solicitanti eligibili

Programul este destinat organizatiilor neguvernamentale din Romania – custozi sau administratori de arii protejate – si organizatiilor neguvernamentale cu expertiza in ceea ce priveste tematica ariilor protejate (care lucreaza in parteneriat cu administratori, custozi) in parteneriat cu scoli si/sau institutii publice si/sau administratori/custozi de arii naturale protejate din Romania.

Pot depune proiecte organizatiile non-partizane, non-profit si non-religioase, care functioneaza conform legii.

Activitati eligibile

  • Programe tip Junior Ranger – ONG-urile, impreuna cu administratorii (custozii) de arii protejate, implica elevii in programe de tip Junior Ranger. Aceste activitati (excursii, tabere, workshopuri, etc.) au ca scop implicarea tinerilor in conservarea biodiversitatii si protejarea naturii in arii protejate.
  • Ziua Ariei Protejate – Declararea unei zile din an, ziua ariei protejate respective, activitati organizate cu ocazia acestei zile cu implicarea comunitatilor adiacente ariei protejate – menite sa promoveze aria protejata si intreaga zona (ex. activitati de constientizare a importantei biodiversitatii, a ariei respective, beneficiile pentru comunitate, targuri de produse locale, etc.).
  • Crearea/Amenajarea unor centre de vizitare ale ariilor protejate – Infiintarea unor centre de vizitare (in cladiri apartinand comunitatilor adiacente ariilor protejate), amenajarea unor expozitii permanente in centre de vizitare deja existente in parcuri nationale si naturale sau alte arii protejate.
  • Crearea/Amenajarea unor poteci tematice, interpretative – Infiintarea de poteci tematice, interpretative ce au diferite scopuri: de informare, de educatie, de recreere, siguranta si conservarea resurselor naturale si culturale. Potecile interpretative moderne nu ofera numai informatii ci urmaresc conceptul de a-l implica activ pe observator intr-un proces interactiv de invatare si experienta in si despre natura. Conditie obligatorie: amenajarea potecilor tematice trebuie efectuata in prima jumatate a proiectului.
  • Activitati legate de Ziua Internationala a Biodiversitatii (22 mai) – Cu ocazia acestei zile se organizeaza un sir de activitati cu scopul de a implica cat mai multe persoane in identificarea si evaluarea numarului de specii de plante si animale intr-o anumita zona.
  • Concursuri, competitii organizate cu implicarea comunitatii locale.
  • Activitati comune ale ONG-urilor/ administratiilor/ custozilor de arii protejate si a scolilor – (altele decat cele enumerate mai sus).

Termen limita

Data limita de depunere a cererilor de finantare este 18 februarie 2015.

Mai multe informații:

http://www.finantare.ro/programul-arii-naturale-protejate-finantat-de-mol-romania.html

24 februarie 2015 – Erasmus+: Proiecte europene de cooperare prospectiva in domeniul educatiei, formarii profesionale si tineretului

Programul Erasmus+, actiunea-cheie 3 – Sprijin pentru reformarea politicilor – initiative prospective

Proiectele de cooperare prospectiva sunt proiecte de cooperare propuse si gestionate prin intermediul unui parteneriat al principalelor parti interesate in vederea identificarii, testarii, dezvoltarii si evaluarii noilor abordari inovatoare din domeniul educatiei, al formarii profesionale si al tineretului, care au potentialul de a deveni integrate si de a furniza date utile in scopul imbunatatirii politicilor educationale si de tineret.

Proiectele ar trebui sa se concentreze pe inovarea practicilor si a politicilor din cadrul sectorului educatiei si al tineretului.

Obiectivele:

  • propunerea si testarea practica a unor solutii inovatoare la provocarile actuale sau viitoare din domeniul educatiei, al formarii profesionale sau al tineretului, care au potentialul de a imbunatati si/sau de a transforma politicile si practicile si care pot avea un impact durabil si sistemic asupra sistemelor de educatie, formare profesionala si tineret din Europa;
  • identificarea, testarea, dezvoltarea si evaluarea unor noi abordari inovatoare in domeniul educatiei, al formarii profesionale si al tineretului, care au potentialul de a deveni integrate;
  • sprijinirea cooperarii transnationale dintre principalele parti interesate si a invatarii reciproce in ceea ce priveste aspectele prospective, in vederea gasirii de solutii la provocarile actuale din sectorul educatiei, al formarii profesionale si al tineretului si in scopul de a influenta conceperea noilor politici in aceste domenii;
  • facilitarea colectarii si analizarii unor date concrete care sa permita autoritatilor responsabile sa elaboreze politici si practici noi, inovatoare si eficace in domeniul educatiei si al formarii profesionale sau in domeniul tineretului si elaborarea de metodologii concrete pentru punerea lor in practica in viitor;
  • furnizarea de cunostinte aprofundate cu privire la grupurile tinta, la situatiile intalnite in contextul invatarii, al predarii, al formarii profesionale sau al tinerilor incadrati profesional si oferirea de metodologii si instrumente eficace care sa ajute la elaborarea politicilor, precum si furnizarea de concluzii relevante pentru factorii de decizie din domeniul educatiei, al formarii profesionale si al tineretului, la toate nivelurile;
  • sporirea atentiei acordate inovarii politicilor din domeniul educatiei, al formarii profesionale sau al tineretului.

Solicitantii eligibili

Sunt candidati eligibili organizatiile publice sau private care activeaza in domeniul educatiei, al formarii profesionale si al tineretului sau in alte sectoare socio-economice, precum si organizatiile care desfasoara activitati transsectoriale.

Urmatorii solicitanti sunt considerati eligibili pentru a raspunde la prezenta cerere:

  • autoritatile publice de la nivel national/regional/local responsabile cu politica in domeniul educatiei, al formarii profesionale si al tineretului;
  • organizatiile nonprofit (ONG-uri), publice sau private;
  • centrele de cercetare;
  • universitatile;
  • camerele de comert;
  • retelele;
  • centrele de recunoastere;
  • institutiile de evaluare;
  • organizatiile profesionale si partenerii sociali;
  • scolile sau alte institutii de invatamant;
  • societatea civila si organizatiile culturale;
  • intreprinderile;
  • organizatiile internationale.

Sunt eligibile numai cererile persoanelor juridice constituite in urmatoarele tari eligibile:

  • cele 28 de state membre ale Uniunii Europene;
  • tarile AELS/SEE: Islanda, Liechtenstein, Norvegia;
  • tarile candidate la UE: Turcia, fosta Republica iugoslava a Macedoniei.

Termen limita: 24 februarie 2015.

Mai multe informații:

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/actions/key-action-3-support-for-policy-reform/prospective-initiatives/forward-looking-cooperation-projects-2014_en

http://www.finantare.ro/erasmus-proiecte-europene-de-cooperare-prospectiva-in-domeniul-educatiei-formarii-profesionale-si-tineretului.html

27 februarie 2015 – Schema de Ajutor de Stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca          
Beneficiari eligibili: intreprinderi din toate sectoarele economice, cu exceptia celor din domeniile: pescuit, acvacultura, productia primara, prelucrarea si comercializarea produselor agricole, sector siderurgic, constructii navale, fibre sintetice, transporturi, energie, etc.
Cheltuieli eligibile:

costurile totale salariale pe o perioada de 2 ani consecutivi, cu locurile de munca nou create ca urmare a unui proiect de investitii.
Investitia trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa fie considerata investitie initiala, adica sa vizeze infiintarea unei unitati noi, extinderea capacitatii unitatii existente, diversificarea productiei unitatii sau schimbarea fundamentala a procesului de productie;
  • sa conduca la crearea a cel putin 20 de locuri de munca noi, dintre care minimum 3 destinate lucratorilor defavorizati.

Procentul de finantare acordat este diferentiat pe regiunea de implementare:

  • pana la 15% in Regiunea Bucuresti
  • pana la 35% in regiunile Vest si Ilfov
  • pana la 50% in restul regiunilor (Nord Vest; Nord Est; Centru, Sud Vest; Sud; Sud-Est)

Termen limită:

Perioada de valabilitate a schemei ajutor de stat este 1 iulie 2014 – 31 decembrie 2020.

In cadrul celei de-a doua sesiuni, proiectele se depun în perioada 2 – 27 februarie 2015.

Mai multe informații:

http://www.finantare.ro/schema-de-ajutor-de-stat-pentru-sprijinirea-investitiilor-care-promoveaza-dezvoltarea-regionala-prin-crearea-de-locuri-de-munca.html