Date limita depunere proiecte – Aprilie 2013



15 Aprilie 2013 – Erasmus Mundus (2009-2013)

Erasmus Mundus este un program de cooperare care vizeaza dezvoltarea calitatii invatamantului superior european si promovarea sa la nivel mondial. Bazandu-se pe succesul programului Erasmus (cunoscut mai ales prin bursele de mobilitate oferite studentilor), Erasmus Mundus incurajeaza colaborarea intre institutii de invatamant superior, cadre didactice, studenti si cercetatori din spatiul UE si din afara lui.

Obiectivul general al programului Erasmus Mundus este promovarea invatamantului superior european, imbunatatirea si sporirea perspectivelor profesionale ale studentilor, precum si promovarea intelegerii interculturale prin cooperarea cu tarile terte, in conformitate cu obiectivele politicii externe a Uniunii Europene, in vederea contributiei la dezvoltarea durabila a tarilor terte in domeniul invatamantului superior.

In cadrul programului Erasmus Mundus se ofera sprijin pentru

-crearea unor programe masterale sau doctorale de calitate la implementarea si derularea carora pot participa cadre didactice, cercetatori si studenti din Europa si tari partenere

-dezvoltarea unor parteneriate universitare intre institutii din Europa si din state terte.

In cadrul programului pot fi oferite burse pentru studentii (europeni sau non-europeni) care doresc sa urmeze programele masterale sau doctorale derulate ca parte a unui proiect Erasmus Mundus, ca si pentru cercetatori din state terte care doresc sa petreaca o perioada de studiu/cercetare in una sau mai multe universitati europene. De asemenea, cadrele didactice si cercetatorii europeni pot beneficia de stagii de predare/studiu/cercetare in universitati din state terte.

Programul are un buget total de 470 milioane EUR pentru Actiunile 1 si 3 si 460 milioane EUR pentru Actiunea 2, pentru perioada 2009-2013.

Tari eligibile

Coordonare: Statele Membre UE, EFTA/EEA (Islanda, Norvegia si Lichtenstein), Turcia, Balcanii de Vest (Albania, Bosnia Hertegovina, Croatia, Kosovo, FRY Macedonia, Muntenegru, Serbia) si Elvetia.

Participare (parteneri): toate celelalte state

Programul este administrat de catre Agentia Exectiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura, sub supervizarea Comisiei Europene. La nivelul fiecarui stat participant exista o Structura Nationala de informare si sprijin pentru potentialii candidati si pentru beneficiarii proiectelor Erasmus Mundus. Lista structurilor nationale Erasmus Mundus o gasiti aici.

Structura Erasmus Mundus

Actiunea 1: implementarea unor programe comune de master (1A) sau doctorat (1B) si finantarea activitatilor de mobilitat

Actiunea 2: Parteneriate Erasmus Mundus

Actiunea 3: Promovarea invatamantului superior european

Mai multe informatii:

http://ec.europa.eu/education/external-relation-programmes/mundus_en.htm

http://ec.europa.eu/education/programmes/mundus/index_en.html

http://www.anpcdefp.ro

30 Aprilie 2013 – Învățare pe tot parcursul vieții – COMENIUS

Comenius este prima componenta a Programului Invatare pe tot parcursul vietii. Se adreseaza institutiilor de invatamant preuniversitar de stat si privat (de la gradinite la scoli postliceale) si tuturor membrilor comunitatii educationale care isi desfasoara activitatea in acest sector: elevilor, tuturor categoriilor de personal didactic, precum si autoritatilor locale, asociatiilor de parinti sau ONG-urilor care activeaza in domeniul educational.

Comenius sprijina financiar realizarea de parteneriate scolare, proiecte de formare a personalului didactic, retele de parteneriat scolar, precum si participarea la stagii de formare initiala si continua pentru a creste calitatea si a consolida dimensiunea europeana in educatie.

Obiective specifice:

dezvoltarea cunoasterii si intelegerii diversitatii culturale si lingvistice europene in randul profesorilor si elevilor

sprijinirea elevilor pentru a dobandi competentele si abilitatile necesare dezvoltarii personale pentru integrare profesionala si cetatenie europeana activa.

Obiective operationale

-cresterea calitatii si a volumului mobilitatilor elevilor si personalului didactic in diferite state membre

-cresterea calitatii si a volumului parteneriatelor intre scolile din diferite state membre, astfel incat sa se ajunga la cifra de cel putin 3 milioane de elevi implicati in activitati educationale comune pe durata programului (2007-2013)

-incurajarea invatarii limbilor straine moderne

-sprijinirea dezvoltarii de continuturi, servicii, pedagogii si practici inovatoare si bazate pe TIC (tehnologia informatiei si comunicarii

-cresterea calitatii si a dimensiunii europene in formarea personalului didactic

-sprijinirea procesului de imbunatatire a abordarilor pedagogice si a managementului scolilor.

Grupul tinta:

-elevi

-institutii de invatamant preuniversitar, in functie de criteriile stabilite de fiecare stat membru

-personal didactic si nedidactic din scolile mai sus-mentionate

-asociatii, organizatii non-profit, ONG-uri

-persoane si organisme care raspund de invatamantul preuniversitar la nivel local, regional si national

-centre de cercetare si institutii implicate in invatarea pe tot parcursul vietii

-institutii de invatamant universitar

-organisme ce ofera servicii de orientare, consiliere si informare.

Programul Comenius finanteaza urmatoarele tipuri de activitati:

-Parteneriate scolare, proiecte multilaterale si bilaterale:

-Proiecte Comenius Regio:

-Mobilitati individuale:

-Mobilitati ale elevilor

-Asistenti Comenius

-Formare continua pentru personalul implicat in educatia scolara

-Gazduirea unui asistent Comenius

-Vizite pregatitoare

-Proiecte multilaterale

-Retele multilaterale

-Masuri acompaniatoare – alte initiative ce vizeaza promovarea obiectivelor Programului -Comenius, inclusiv e-Twinning

Cine poate candida:

Pot solicita finantare toate institutiile implicate in educatia scolara; institutiile responsabile pentru sistemele si politicile de educatie scolara la nivel local, regional si national

persoane individuale (elevi, studenti, profesori…), in cele mai multe cazuri pot participa la programul Comenius doar prin institutiile din tara lor de origine

Aplicatiile trebuie trimise catre Agentiile Nationale. Pentru Proiectele multilaterale, proiectele de Retele si Masuri acompaniatoare aplicatiile trebuie sa fie trimise la Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura.

Tari participante:  27 state membre UE + Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elvetia, Turcia, Croatia, Albania, Bosnia si Hertegovina, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Muntenegru si Serbia (doar pentru actiunile-program prezentate la punctul A.2 al Anexei la Decizia nr. 1720/2006/EC) (4)

Data limita:

Formare continua pentru personalul implicat in educatia scolara: 30 aprilie 2013

Mai multe informatii: http://www.anpcdefp.ro/ , www.llp-ro.ro

http://ec.europa.eu/education/lifelong-learning-programme/doc78_en.htm

Ghidul Programului: http://ec.europa.eu/education/llp/official-documents-on-the-llp_en.htm