Date limita depunere proiecte – Septembrie 2012



Program de formare pentru tineri profesionisti in Delegatiile UE (TPD)

Programul „Tineri Experti in Delegatie”, cunoscut si ca programul JED (Junior Experts in Delegation) are ca obiectiv sa ofere tinerilor absolventi calificati provenind din statele membre ale Uniunii Europene o experienta profesionala deosebita in cadrul Delegatiilor Serviciului Exterior al Comisiei Europene situate in tarile in curs de dezvoltare. Initiativa este sponsorizata de Comisia Europeana si statele membre ale Uniunii Europene.

Un tanar expert este angajat ca membru cu drepturi depline al personalului administrativ si tehnic al Delegatiei pentru o perioada de doi ani. Programul ofera tinerilor profesionisti experienta si o mai buna intelegere a institutiilor europene si procedurilor acestora.

Pentru a putea participa la acest program, candidatii trebuie:

–          sa aiba cetatenia unui stat membru UE.

–          sa nu aiba mai mult de 30 de ani la data de 1 ianuarie a anului in care sunt selectati de Comisie.

–          sa detina o diploma universitara sau o calificare echivalenta, de preferat in economie, inginerie sau agricultura, ori alte domenii de interes pentru activitatea Comisiei in tarile in curs de dezvoltare.

–          sa aiba cunostinte foarte bune de limba engleza si/sau franceza si, acolo unde este cazul, sa cunoasca limba vorbita mai mult in regiunea respectiva.

–          sunt preferati candidatii cu minim un an si maxim patru ani de experienta profesionala (din care un an de experienta in cadrul Comisiei Europene).

Potentialii candidati trebuie sa trimita formularele de inscriere insotite de o scrisoare de motivatie Reprezentantei Permanente a statului respectiv in Bruxelles. Formularul de inscriere trebuie sa fie insotit de alte documente care sa ateste educatia, formarea si, acolo unde este cazul, experienta profesionala a candidatului. Pot sa participe candidati din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Data limita: 19 septembrie 2012

O lista a Reprezentantelor Permanente ale statelor membre in Bruxelles si/sau ale serviciilor responsabile pentru programul JED poate fi accesata la:

http://ec.europa.eu/external_relations/delegations/jed/docs/contact.pdf,

Documente
Junior Experts programme application form

http://eeas.europa.eu/delegations/jed/docs/jpd_application_form_en.doc
Community Training Programme for Junior Experts in the EU Delegations in JED programme
http://eeas.europa.eu/delegations/jed/index_en.htm

Contact
European External Action Service

Belgium
B-1046 BRUSSELS

Tel: +32 2 584 11 11

http://eeas.europa.eu/delegations/jed/index_en.htm

 

LIFE+ (2007-2013)

LIFE+ este instrumentul financiar european pentru mediu. Este instrumentul european de finantare care asigura suportul pentru dezvoltarea si punerea in aplicare a politicii si legislatiei comunitare in materie de mediu, in special a obiectivelor celui de-al 6-lea Program Cadru de Actiune pentru mediu (PAM 6).
LIFE+ urmareste sa cofinanteze actiuni in domeniul conservarii naturii (LIFE+ Natura si biodiversitate) precum si in alte domenii ale mediului de interes european (LIFE+ Politici si guvernare de mediu). A treia componenta a programului LIFE+ vizeaza in mod special cofinantarea activitatilor de informare si comunicare pentru mediu (LIFE+ Informare si Comunicare).

Tipurile de proiecte finantate in cadrul programului LIFE+:
1. LIFE+ Natura si biodiversitate – Obiectiv principal: protejarea, conservarea, restaurarea, monitorizarea si facilitarea functionarii sistemelor naturale, habitatelor naturale, florei si faunei salbatice, cu scopul de a opri pierderea biodiversitatii, inclusiv diversitatea resurselor genetice, in spatiul Uniunii Europene.

2. LIFE+ Politici si guvernare de mediu – Obiective principale: schimbarile climatice, apa, aerul, solul, mediul urban, zgomotul, substantele chimice, mediul si sanatatea, resursele naturale si deseurile, padurile, inovarea si abordarile strategice.

3. LIFE+ Informare si comunicare – Obiectivul principal: difuzarea informatiilor si sensibilizarea cu privire la aspectele de mediu, inclusiv in cazul prevenirii incendiilor forestiere; asigurarea unui sprijin financiar pentru masuri insotitoare, cum ar fi actiuni si campanii de informare, comunicare, conferinte si stagii de formare, inclusiv formare pe prevenirea incendiilor forestiere.

Rata maxima de cofinantare comunitara pentru proiectele LIFE+ este de 50% din totalul costurilor eligibile ale proiectului. In mod exceptional, se poate asigura o cofinantare de 75% pentru propunerile de proiecte care se axeaza pe habitate / specii prioritare la care se face referire in Directivele pe Habitate si Pasari.

Eligibilitate:

–  LIFE+ este deschis tuturor persoanelor juridice, fie ca sunt autoritati publice, alte institutii publice, organizatii comerciale si necomerciale private (inclusiv ONG-uri), legal infiintate in Uniunea Europeana.

–  Propunerile de proiect pot fi depuse fie de un singur beneficiar, fie de un parteneriat care include un beneficiar coordonator de proiect si unul sau mai multi beneficiari asociati. Parteneriatele pot fi nationale sau transnationale, dar actiunile trebuie sa aiba loc in mod exclusiv doar pe teritoriul celor 27 de state membre UE.

Candidatii trebuie sa trimita propuneri folosind instrumentul online eProposal

https://webgate.ec.europa.eu/eproposalWeb/
Date limita:

– 26 septembrie 2012 (la autoritatile nationale),

– 2 octombrie 2012 (autoritatile nationale trebuie apoi sa transmita mai departe toate propunerile Comisiei Europene)

Contactati punctul national/regional de contact pentru informatii suplimentare: http://ec.europa.eu/environment/life/contact/nationalcontact/index.htm

Informatii generale referitoare la componentele si implementarea Programului Life+ in Romania sunt disponibile pe site-ul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile:
http://www.mmediu.ro/programe_finantare/life/life.htm

Documente

LIFE+ Environmental Policy and Governance
http://ec.europa.eu/environment/life/funding/lifeplus2012/call/index.htm

LIFE+ Nature and Biodiversity
http://ec.europa.eu/environment/life/funding/lifeplus2012/call/index.htm

LIFE+ Information and Communication
http://ec.europa.eu/environment/life/funding/lifeplus2012/call/index.htm

Contact

Ministerul Mediului si Padurilor
Bd. Libertatii nr. 12, Sector 5
RO – Bucuresti
Tel: +40 21 316 02 15
http://www.mmediu.ro/

DG ENV E.4 – LIFE Unit
DG ENV.E.4 BU-9 02/1
DG Environment
European Commission
200 rue de la Loi
B-1049 Brussels
Fax: +32 2 292 17 87
http://ec.europa.eu/environment/life/contact/lifeunit.htm

ANPM – Agentia Nationala pentru Protectia Mediului
Splaiul Independentei nr.294, Sector 6
RO-060031Bucuresti
Tel: +40 021 207.11.01
Fax: +40 021 207.11.03
Email: office@anpm.ro
http://www.anpm.ro/

 

Fondul Roberto Cimetta

Fondul Roberto Cimetta este o asociatie internationala care promoveaza schimburile artistice si mobilitatea profesionistilor din domeniul artelor spectacolului si artelor vizuale in zona mediteraneana.

Fondul sprijina si incurajeaza calatoriile care permit profesionistilor din domeniul culturii sa identifice oportunitati si parteneri astfel incat sa dezvolte proiecte personale sau colective. Astfel sunt facilitate schimburile de experienta, cooperarea artistica si culturala si crearea de retele.

Granturile de calatorie individuale acopera costurile de calatorie si viza pentru participarea la intalniri ale retelelor culturale, rezidente artistice, ateliere de lucru, festivaluri, simpozioane etc.

Fondul Roberto Cimetta se acorda personal si nu unor organizatii. Profesionistii europeni pot candida numai daca proiectul lor are o dimensiune mediteraneana pronuntata.

Se va acorda prioritate
1. Artistilor si operatorilor care provin sau se duc in urmatoarele orase/tari:

Algeria (Algiers), Armenia (Gumri), Israel (Haifa), Italia (Provincia Genova), Maroc (Marrakech), Palestina (Betleem), Tunisia (Tunis)

2. Pentru a pregati Guimaraes, Capitala Europeana a Culturii 2012, Fondul Roberto Cimetta si Guimaraes 2012 au lansat un fond de mobilitate comun (Fondul de mobilitate FRC/Guimaraes 2012). Fondul sprijina mobilitatea artistica de la Guimaraes catre regiunea euro-mediteraneana si din regiunea euro-mediteraneana catre Guimaraes.

Zona euro-mediteraneana e formata din:

–  statele europene, inclusiv din Spatiul Economic European

–  statele din zona de est si sud a Mediteranei: Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt, Mauritania, Iordania, Israel, Palestina, Liban, Siria, Turcia

–  statele balcanice: Albania, Bosnia Hertegovina, Macedonia, Muntenegru, Kosovo, Serbia, Croatia

–  statele din Golful Arab: UAE, Arabia Saudita, Kuweit, Yemen, Bahrain, Oman.

Candidati eligibili
– artisti sau operatori culturali dispusi sa calatoreasca din sau spre Guimaraes, Portugalia, pentru a pregati proiecte artistice in colaborare, a lua parte intr-un program de rezidenta, a participa la un workshop sau la o intalnire intre profesionisti, un seminar sau o conferinta.

Vor avea prioritate candidaturile axate pe muzica, performing arts, cinematografie, arta contemporana, design si arhitectura, preferabil ca parte a unui proiect de rezidenta.

Fondul acopera costurile de calatorie si viza. Calatoria trebuie sa aiba loc dupa data ultimei selectii.

Dată limită: 30 septembrie 2012

Documente

Roberto Cimetta Fund – Mobility programme
http://www.cimettafund.org/index/index/lang/en

Contact

Fonds Roberto Cimetta
c/o ONDA – Office National de Diffusion Artistique
13bis rue Henri Monnier
F-75009 Paris
Tel: +33 1 45 26 33 74
Fax: +33 1 48 74 16 03
Email: info@cimettafund.org
http://www.cimettafund.org

ECF European Cultural Foundation
Jan van Goyenkade 5,
The Netherlands
NL-1075 HN Amsterdam
Tel: +31 (0) 20 573 38 68
Fax: +31 (0) 20 675 22 31
Email: stepbeyond@eurocult.org
http://www.eurocult.org