Date limita depunere proiecte – Ianuarie 2012



10 ianuarie 2012 – Programul de parteneriat pentru formarea tinerilor lucratori europeni

Programul de parteneriat dintre Comisia Europeana si Consiliul Europei este un program de pregatire ce promoveaza valorile comune precum drepturile omului, democratia pluralista, cetatenia activa si cooperarea europeana. Ambele institutii sunt active in domeniul pregatirii lucratorilor in domeniul tineretului prin diferite modalitati si folosind diferite instrumente. Cursurile sunt tinuta in cooperare cu SALTO TR RC si vor fi implementate de reteaua Agentiilor Nationale care implementeaza programul Tineret in Actiune.

Cursurile de formare pe cetatenie europeana urmaresc sa sprijine dezvoltarea profesionala a lucratorilor de tineret si a liderilor de tineret. Cursul urmareste ca acestia sa inteleaga mai bine cetatenia europeana, sa o experimenteze si sa o aplice ulterior in activitatea lor.

Obiectivele cursurilor pe cetatenie europeana:

・ sa exploreze implicatiile cetateniei europene in lucrul cu tinerii;

・ sa promoveze si sa faciliteze folosirea programelor si structurilor existente in sprijinul lucrului cu tinerii pe tema cetateniei europene (inclusiv programul Tineret in Actiune);

・ sa experimenteze si sa exploreze potentialul cetateniei europene in vederea schimbarilor democratice in societate;

・ sa ii familiarizeze pe participanti cu discursul recent asupra cetateniei europene (concepte, inteles formal, exprimari)

・ sa ilustreze legatura dintre cetatenia europeana, drepturile omului, democratie, invatare interculturala si sa sublinieze valorile acestora.

Lista cursurilor propuse:

・ Curs de formare: ECTC-IT in Italia (19-25 martie 2012) Data limita: 10 ianuarie 2012

・ Curs de formare: ECTC-BE/FR in Belgia (14-20 mai 2012) Data limita: 21 februarie 2012

・ Curs de formare: ECTC-FR in Franta (7-13 mai 2012) Data limita urmeaza a fi anuntata.

Toate detaliile necesare sunt disponibile pe: http://www.salto-youth.net/EuropeanCitizenship

Grupul tinta pentru cursul de formare pe cetatenie europeana:

Cursul se adreseaza persoanelor care lucreaza cu tinerii in calitate de angajati sau pe baza de voluntariat (lucratori de tineret, lideri de tineret, lucratori sociali, profesori), care:

・ au experienta in dezvoltarea si managementul unui proiect cu si pentru tineri;

・ au organizat sau co-organizat cel putin un proiect de tineret cu dimensiune europeana;

・ sunt motivati sa lucreze direct cu tineri pe teme legate de cetatenia europeana;

・ sunt sprijiniti de organizatia lor in munca pe care o deruleaza;

・ au cunostinte generale despre lucrul cu tinerii si contextul lucrului cu tinerii;

・ sunt motivati sa participe la training si sunt dispusi sa stea pe tot parcursul acestuia;

・ pot lucra in engleza; si

・ sunt rezidenti intr-un stat membru al Consiliului Europei sau intr-un alt stat semnatar al European Cultural Convention.

Conditii:

Participarea la aceste cursuri de formare e gratuita pentru candidatii selectati (cheltuielile de calatorie, viza, cazare vor fi acoperite prin parteneriat si / sau de Agentia Nationala, in functie de tara de origine).

Cum candidati:

・ pentru tarile partenere din Europa de Est si Caucaz (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina) si din SE Europei (Albania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Macedonia, Muntenegru, Serbia), vizitati  http://www.salto-youth.net/EuropeanCitizenship/

・ pentru tarile programului (acolo unde exista o Agentie Nationala pentru programul Tineret in Actiune), cititi mai multe pe pagina urmatoare: http://www.salto-youth.net/EuropeanCitizenship/

Documente

European Citizenship Training Courses

http://www.salto-youth.net/EuropeanCitizenship

Training course on European citizenship

http://youth-partnership-eu.coe.int/youth-partnership/news/news_179.html

Contact

SALTO Training and Cooperation Resource Centre

JUGEND fur Europa – Deutsche Agentur JUGEND IN AKTION

Godesberger Allee 142-148

D-53175 Bonn

Tel: +49 228 9506-271

Fax: +49 228 9506-222

Email: TrainingAndCooperation@salto-youth.net

http://www.salto-youth.net/EuropeanCitizenship/

Council of Europe – Directorate of Youth and Sport – Youth-Training Partnership Secretariat

30, rue Pierre de Coubertin, France

F-67000 Strasbourg

Tel: +33 388 41 23 00

Fax: +33 388 41 27 77 / 78

Email: youth-partnership@coe.int

http://www.training-youth.net/

 

15 ianuarie 2012 – Stagii la Banca Central Eropeana

Banca Central Europeana ofera oportunitatii de stagiu studentilor de la economie, statistica financiara, administrarea afacerilor, drept, resurse umane, traduceri etc. Candidatii trebuie sa urmeze cursuri post-universitare sau avansate. Uneori, pot fi acceptati pentru stagii si studentii care inca nu au finalizat studiile universitare.

Studentii au sansa de a-si pune in aplicare cunostintele, sa vada cum se deruleaza activitatile BCE din interior si sa contribuie, direct sau indirect, la misiunea BCE.

Stagiile sunt pe perioade de 3-12 luni. Munca presupune realizarea de lucrari de cercetare, pregatirea de rapoarte, implicarea in realizarea diferitelor studii etc.

Oportunitatile de stagiu sunt lansate in momentul in care sunt disponibile. In plus, exista doua programe: Programul BCE de Cercetare pentru Absolventi, oferit de Directoratul General Cercetare si Programul de Stagii pe Statistica, oferit de Directoratul General Statistica.

Programul BCE de Cercetare pentru Absolventi

Acest program se adreseaza celor care au potential de a deveni  economisti de success si care urmeaza cursuri post-universitare, care au obtinut licenta cu succes si urmeaza doctoratul. Candidatilor selectati li se va solicita sa realizeze o lucrare de cercetare, de natura teoretica sau practica, care poate fi prezentata la un seminar intern si care poate fi publicata in publicatiile BCE.

Programul de Stagii pe Statistica

Acest program se adreseaza proaspetilor absolventi sau studenti in ani terminali in domeniul economiei, statisticii, finantelor, administrarii afacerilor sau in domenii similare. Candidatii selectati vor putea acumula experienta in statistica intr-un mediu profesionist, care stabileste politica monetara a BCE.

De asemenea, acestia vor fi responsabili sa deruleze diferite activitati din sfera managementului informatiei, controlului calitatii, cat si din domeniul statisticii – analize, cercetari din domeniul bancar, dezvoltari bancare. Stagiarii trebuie sa realizeze un studio teoretic sau practic sau sa dezvolte o aplicatie ce poate fi prezentata la seminarii.

Stagiarii primesc o alocatie lunara. In plus, BCE deconteaza costurile de calatorie de la inceputul si finalul stagiului si ofera cazare temporar pe durata stagiului pentru stagiarii care nu locuiesc in zona Rin-Main. Stagiarii au acces la biblioteca BCE, la calculator, cantina etc si participa la o sesiune de inductie de o zi organizata de Divizia de Recrutare si Dezvoltare a Personalului.

Candidatii eligibili:

・ cetateni UE

・ cunosc bine engleza – scris si vorbit si cunosc la nivel satisfacator o alta limba oficiala UE

BCE publica oportunitatile de stagiu pe site-ul sau: https://gs6.globalsuccessor.com/fe/tpl_ecb01ssl.asp?newms=jp&id=222.

Puteti candida online folosind formularul electronic.

BCE are in prezent urmatoarele oportunitati de stagiu active:

Divizia politici fiscale, Ref: ECB/TR/051/11, data limita: 12 ianuarie 2012

Documente

Internships at the European Central Bank

https://gs6.globalsuccessor.com/fe/tpl_ecb01SSL.asp

Contact

European Central Bank – ECB

Kaiserstrasse 29

Frankfurt am Main

Germany

D-60311

Tel: +49 69 13 44 0

Fax: +49 69 13 44 60 00

Email: info@ecb.int

http://www.ecb.int/index.html

 

15 ianuarie 2012 – Programul de burse Bogliasco

Bursele se acorda, indiferent de nationalitate, persoanelor calificate care desfasoara activitati creative sau munca de cercetare in domeniile: arheologie, arhitectura, literatura clasica, dans, film sau video, istorie, arhitectura peisagistica, literatura, muzica, filosofie, teatru, arte vizuale.

Centrul de studii îi asteapta pe toti cei care desfasoara atat activitati creative, cat si munca de cercetare (cum ar fi istoria artei, muzicologie, critica de film…) in legatura cu dansul, muzica, teatrul. Centrul nu are un spatiu special pentru repetitii pentru cei care doresc sa faca spectacole.

In fiecare an sunt acordate aproximativ 50 de burse. Acestea variaza intre o luna (31-32 de zile) si jumatate de semestru (48 de zile). Selectia candidatilor se face de 2 ori pe an.

Pe parcursul sederii lor la centru, bursierilor si insotitorilor lor (sot, sotie) li se ofera cazare si li se acopera cheltuielile de subzistenta.

Candidatii

・ trebuie sa demonstreze rezultate deosebite in domeniul pe care il urmeaza, in conformitate cu varsta si experienta pe care o au.

・ trebuie sa trimita descrierea proiectelor pe care vor sa le desfasoare la Bogliasco.

Date limita:

・ 15 ianuarie 2012 – pentru semestrul toamna – iarna, cu incepere din septembrie 2012

・ 15 aprilie 2012 – pentru semestrul iarna – primavara, cu incepere din februarie 2013

Detalii despre procedura de candidatura se gasesc aici: http://www.bfge.org/english/applicants.cfm

Documente

Bogliasco fellowships programme

http://www.bfge.org/english/fellowships.cfm

Contact

Fondazione Bogliasco

Via Aurelia 4

IT-16031 Bogliasco

Email: info@bfge.org

http://www.bfge.org/

 

16 ianuarie 2012 – Invatare pe tot parcursul vieții GRUNDTVIG

Programul GRUNDTVIG isi propune sa ofere alternative educationale si sa imbunatateasca accesul celor care, indiferent de varsta, doresc sa dobandeasca noi competente prin forme de educatia adultilor.

GRUNDTVIG vine in intampinarea nevoilor de predare / invatare ale adultilor si se adreseaza institutiilor sau organizatiilor care asigura sau faciliteaza educatia acestora.

Orice organizatie din domeniul educatiei adultilor, din sistemul formal, non-formal sau informal poate sa participe la programul Grundtvig.

Adultul, in sensul programului Grundtvig, este o persoana de peste 25 de ani, sau un tanar sub aceasta varsta, care nu mai este cuprins in sistemul formal de educatie.

Obiective specifice

Programul Grundtvig urmareste:

・ sa raspunda provocarilor educationale impuse de imbatranirea populatiei / cresterea sperantei medii de viata in Europa

・ sa sprijine oferta si sa raspunda cererii de alternative educationale pentru adulti, cu scopul de a ameliora cunostintele si competentele acestora.

Obiective operationale

Prin actiuni si tipuri de activitati specifice, programul Grundtvig isi propune:

・ sa creasca accesibilitatea, calitatea si volumul mobilitatilor in Europa, pentru persoanele implicate in educatia adultilor

・ sa amelioreze calitatea si sa creasca volumul cooperarii intre organizatiile implicate in educatia adultilor in Europa

・ sa asiste persoanele care provin din categorii si contexte sociale vulnerabile si/sau marginalizate, in mod deosebit persoanele varstice si pe cei care au iesit din sistemul formal de educatie fara calificari de baza, pentru a le oferi oportunitati alternative de educatie

・ sa faciliteze dezvoltarea de practici inovative in educatia adultilor precum si transferul acestora de la o tara participanta la alta

・ sa sprijine dezvoltarea de continuturi informationale bazate pe noile tehnologii, dezvoltarea serviciilor, practicilor si metodelor pedagogice inovative pentru invatarea pe tot parcursul vietii

・ sa multiplice abordarile pedagogice si sa imbunatateasca managementul organizatiilor pentru educatia adultilor

Candidati eligibili

・ Adulti care invata / cursanti adulti

・ Profesori, formatori sau alte categorii de personal din institutii si organizatii de educatia adultilor

・ Persoane sau institutii responsabile cu initierea si monitorizarea politicilor si sistemelor educationale pentru adulti, de la nivel local, regional si national

・ Asociatii si reprezentanti ai organizatiilor implicate in educatia adultilor, inclusiv asociatii ale profesorilor sau asociatii din domeniul educatiei

・ Institutii si organizatii care ofera diferite tipuri de pregatire in educatia adultilor

・ Institutii implicate in formarea initiala si continua a personalului din domeniul educatiei adultilor

・ Organizatii care furnizeaza servicii de orientare, consiliere si informare in domeniul educatiei adultilor

・ Centre de cercetare in domeniul educatiei adultilor

・ Firme, intreprinderi si IMM-uri

・ Organizatii non-profit, asociatii si fundatii care lucreaza in regim de voluntariat, organizatii non-guvernamentale

・ Institutii din invatamantul superior

Prin intermediul progamului Grundtvig pot fi finantate:

・ Mobilitati individuale – stagii, plasamente, cursuri sau schimburi de experienta intre cei implicati in organizatii sau institutii de educatia adultilor, formale cat si non-formale, sesiuni de formare sau de dezvoltare profesionala a personalului implicat in educatia adultilor; vizite pregatitoare destinate constituirii Parteneriatelor si elaborarii viitoarelor proiecte Grundtvig

・ Parteneriate (Parteneriate pentru Invatare Grundtvig), pe teme de interes comun pentru institutiile participante

・ Proiecte multilaterale al caror scop este acela de a ameliora sistemele de educatie a adultilor prin dezvoltare si transfer de inovatii si bune practici

・ Retele de experti si organizatii (Retele Grundtvig) care vizeaza in mod deosebit: – dezvoltarea de mijloace pedagogice in domeniul educatiei adultilor

– identificarea, imbunatatirea si diseminarea de bune practici si metode inovative relevante

– furnizarea de materiale si continuturi pentru proiectele si parteneriatele implementate de organizatii terte, pentru facilitarea activitatilor de cooperare si stimularea dimensiunii interactive intre acestea

– dezvoltarea de instrumente pentru analiza de nevoi si pentru asigurarea calitatii in domeniul educatiei adultilor

・ Vizite pregatitoare destinate reprezentantului unei institutii care doreste sa participe la un seminar de contact sau la o intalnire cu potentiali parteneri pentru realizarea unui Parteneriat sau proiect Grundtvig

・ Masuri acompaniatoare – alte initiative menite sa promoveze obiectivele Programului Grundtvig

Actiunile Grundtvig:

Mobilitati individuale – date limita:

– Ateliere: 21 februarie 2012

– Asistentii Grundtvig: 30 martie 2012

– Formare continua a personalului implicat in educatia adultilor: 16 ianuarie 2012, 30 aprilie 2012 si 17 septembrie 2012

– Vizite pregatitoare pentru parteneriate pentru invatare : Contactati Agentia Nationala (AN)

– Initiative pentru voluntarii seniori din Europa: 30 martie 2012

Parteneriate pentru Invatare: 21 februarie 2012

Proiecte Multilaterale, Retele Tematice, Masuri acompaniatoare: 2 februarie 2012

Tarile participante

・ cele 27 de state membre ale UE

・ Islanda, Liechtenstein, Norvegia

・ Turcia

・ Croatia

Verificati Ghidul LLP 2012 pentru detalii privind actiunile si modalitatile de participare.

Procedura de candidatura:

– candidaturile se trimit la Agentiile Nationale. Pentru proiecte multilaterale, retele tematice si masuri acompaniatoare se candideaza la Agentia Executiva.

In Romania, programul Grundtvig este gestionat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale. Ghidul si alte documente aferente in limba romana pot fi accesate aici.

Documente

Lifelong Learning Programme 2007-2013 – How to participate?

http://ec.europa.eu/education/llp/doc848_en.htm

Lifelong Learning Programme 2007-2013: Guidelines for Applicants

http://ec.europa.eu/education/programmes/llp/index_en.html

Lifelong Learning – Sectoral programmes : Grundtvig

http://ec.europa.eu/education/programmes/llp/structure/grundtvig_en.html

PartBase -Partnersearch for COMENIUS & GRUNDTVIG

http://partbase.programkontoret.se/

Contact

EACEA Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

BOUR

Rue Colonel Bourg 135-139

B-1049 Brussels

Tel: +32 2 233 0111

Fax: +32 2 233 0150

Email: eacea-info@ec.europa.eu

http://eacea.ec.europa.eu/index.html

Information Desk

DG EAC B – Lifelong Learning Programme

DG Education and Culture

European Commission

200, rue de la Loi

B-1049 Brussels

Tel: +32 2 299 11 11

Email: eacea-info@ec.europa.eu

http://ec.europa.eu/education/programmes/llp/index_en.html

ANPCDEFP – Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale

Calea Serban Voda 133, etaj 3, Sector 4

Romania

RO-040205 Bucuresti

Tel: +40 21 201 07 00; 312 11 87

Fax: +40 21 312 16 82

Email: agentie@anpcdefp.ro

http://www.anpcdefp.ro/

Monica Calota

 

16 ianuartie 2012 – Invatare pe tot parcursul vietii – Comenius

Comenius este prima componenta a Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii. Se adreseaza institutiilor de invatamant preuniversitar de stat si privat (de la gradinite la scoli postliceale) si tuturor membrilor comunitatii educationale care isi desfasoara activitatea in acest sector: elevilor, tuturor categoriilor de personal didactic, precum si autoritatilor locale, asociatiilor de parinti sau ONG-urilor care activeaza in domeniul educational.

Comenius sprijina financiar realizarea de parteneriate scolare, proiecte de formare a personalului didactic, retele de parteneriat scolar, precum si participarea la stagii de formare initiala si continua pentru a creste calitatea si a consolida dimensiunea europeana in educatie.

Obiective specifice:

・ dezvoltarea cunoasterii si intelegerii diversitatii culturale si lingvistice europene in randul profesorilor si elevilor

・ sprijinirea elevilor pentru a dobandi competentele si abilitatile necesare dezvoltarii personale pentru integrare profesionala si cetatenie europeana activa.

Obiective operationale

・ cresterea calitatii si a volumului mobilitatilor elevilor si personalului didactic in diferite state membre

・ cresterea calitatii si a volumului parteneriatelor intre scolile din diferite state membre, astfel incat sa se ajunga la cifra de cel putin 3 milioane de elevi implicati in activitati educationale comune pe durata programului (2007-2013)

・ incurajarea invatarii limbilor straine moderne

・ sprijinirea dezvoltarii de continuturi, servicii, pedagogii si practici inovatoare si bazate pe TIC (tehnologia informatiei si comunicarii

・ cresterea calitatii si a dimensiunii europene in formarea personalului didactic

・ sprijinirea procesului de imbunatatire a abordarilor pedagogice si a managementului scolilor.

Grupul tinta:

・ elevi

・ institutii de invatamant preuniversitar, in functie de criteriile stabilite de fiecare stat membru

・ personal didactic si nedidactic din scolile mai sus-mentionate

・ asociatii, organizatii non-profit, ONG-uri

・ persoane si organisme care raspund de invatamantul preuniversitar la nivel local, regional si national

・ centre de cercetare si institutii implicate in invatarea pe tot parcursul vietii

・ institutii de invatamant universitar

・ organisme ce ofera servicii de orientare, consiliere si informare.

Programul Comenius finanteaza urmatoarele tipuri de activitati:

・ Parteneriate scolare, proiecte multilaterale si bilaterale: http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=222&d=41 , http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=231&d=41

・ Proiecte Comenius Regio:  http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=238&d=41

・ Mobilitati individuale:

・ Mobilitati ale elevilor http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=254&d=41

・ Asistenti Comenius http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=255&d=41

・ Formare continua pentru personalul implicat in educatia scolara http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=247&d=41

・ Gazduirea unui asistent Comenius http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=255&d=41

・ Vizite pregatitoare http://www.llp-ro.ro/?d=59

・ Proiecte multilaterale – administrate de Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura  http://eacea.cec.eu.int/static/en/llp/index_en.htm

・ Retele – administrate de Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura http://eacea.cec.eu.int/static/en/llp/index_en.htm

・ Masuri acompaniatoare – administrate de Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura http://eacea.cec.eu.int/static/en/llp/index_en.htm

Actiuni Comenius

Mobilitati individuale

– Formare continua a personalului implicat in educatia scolara: 16 ianuarie 2012, 30 aprilie 2012 si 17 septembrie 2012

– Vizite pregatitoare: Contactati Agentia Nationala (AN)

– Asistenti Comenius: 31 ianuarie 2012

Parteneriate REGIO: 21 februarie 2012

Proiecte Multilaterale, Retele, Masuri acompaniatoare, inclusiv e-Twinning: 2 februarie 2012

Cine poate candida:

・ Pot solicita finantare toate institutiile implicate in educatia scolara; institutiile responsabile pentru sistemele si politicile de educatie scolara la nivel local, regional si national

・ persoane individuale (elevi, studenti, profesori…), in cele mai multe cazuri pot participa la programul Comenius doar prin institutiile din tara lor de origine

・ Aplicatiile trebuie trimise catre Agentiile Nationale. Pentru Proiectele multilaterale, proiectele de Retele si Masuri acompaniatoare aplicatiile trebuie sa fie trimise la Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura.

Contacteaza Agentia Nationala pentru informatii suplimentare:

http://www.anpcdefp.ro/ , www.llp-ro.ro

Lista tuturor Agentiilor Nationale poate fi gasita la:

http://ec.europa.eu/education/programmes/llp/national_en.html

Tari participante:

– 27 state membre UE

– Islanda, Liechtenstein, Norvegia

– Turcia

– Croatia. Verificati Ghidul LLP 2012 pentru detalii despre actiuni si modalitatile de participare.

Documente

eTwinning School partnerships in Europe

http://www.etwinning.net/ww/en/pub/etwinning

Lifelong Learning Programme 2007-2013 – How to participate?

http://ec.europa.eu/education/llp/doc848_en.htm

Lifelong Learning Programme 2007-2013: Guidelines for Applicants

http://ec.europa.eu/education/programmes/llp/index_en.html

PartBase -Partnersearch for COMENIUS & GRUNDTVIG

http://partbase.programkontoret.se/

Contact

EACEA Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

BOUR

Rue Colonel Bourg 135-139

B-1049 Brussels

Tel: +32 2 233 0111

Fax: +32 2 233 0150

Email: eacea-info@ec.europa.eu

http://eacea.ec.europa.eu/index.html

Information Desk

ANPCDEFP – Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale

Calea Serban Voda 133, etaj 3, Sector 4

Romania

RO-040205 Bucuresti

Tel: +40 21 201 07 00; 312 11 87

Fax: +40 21 312 16 82

Email: agentie@anpcdefp.ro

http://www.anpcdefp.ro/

Monica Calota

DG EAC B – Lifelong Learning Programme

DG Education and Culture

European Commission

200, rue de la Loi

B-1049 Brussels

Tel: +32 2 299 11 11

Email: eacea-info@ec.europa.eu

http://ec.europa.eu/education/programmes/llp/index_en.html

 

31 ianuarie 2012 – Studii post-universitare la Institutul Universitar European (IUE)

Institutul Universitar European (IUE) propune cursuri avansate de formare  pentru doctoranzi. IUE desfasoara activitate de cercetare intr-o perspectiva europeana (cercetare fundamentala, cercetare comparata si cercetare comunitara).

Programele de doctorat sunt oferite in urmatoarele departamente:

・ Departamentul de istorie si civilizatie

・ Departamentul de stiinte economice

・ Departamentul de stiinte juridice

・ Departamentul de stiinte politice si sociale

Studentii pot studia pe o perioada de la unu la trei ani. Trei ani pentru pregatirea doctoratului in cadrul Institutului; un an de studiu in drept comparat, european si international (L1.M.); sau, in cazuri exceptionale, unu sau doi ani de pregatire pentru doctorat in cadrul Institutului inaintea sustinerii tezei la universitatea de provenienta a studentului.

Candidatii trebuie sa cunoasca bine doua limbi oficiale ale Uniunii Europene. Ei trebuie sa propuna un proiect de teza care sa se incadreze in aria de cercetare acoperita de Institut. Indrumari pentru conceperea propunerii de cercetare pot fi gasite pe formularul de inscriere.

Termenul limita pentru depunerea formularelor de inscriere la programele post-universitare este 31 ianuarie, in fiecare an.

Informatii detaliate despre programe, conditiile de acceptare si finantare pentru absolventii doritori de studii post-universitare din statele membre ale IUE, statele membre asociate ale IUE (Norvegia, Polonia, Elvetia si Ungaria) si tarile Non-UE (Europa Centrala si de Est, Federatia Rusa, Sudul si Estul Mediteranei, Sud-Estul Europei si alte tari non-UE)  la: http://www.eui.eu/ProgrammesAndFellowships/DoctoralProgramme/AdmissionRequirements.aspx.

Documente

European University Institute, Florence

http://www.eui.eu/Home.aspx

Application for Postgraduate studies at the European University Institute (EUI)

http://www.eui.eu/ProgrammesAndFellowships/DoctoralProgramme/HowToApply.aspx

Contact

European University Institute, Florence

European University Institute

Badia Fiesolana

Via dei Roccettini 9

ITALY

I-50016 San Domenico di Fiesol

Tel: + 39 055 4685499

http://www.eui.eu/Home.aspx