Evenimentele săptămânii 9 – 15 iunie 2014



Comisia Europeană face un apel către statele membre să transpună în legislaţia naţională normele referitoare la fluxul liber de informaţii cu privire la condamnările anterioare şi criminalitatea transfrontalieră. România se află printre cele 15 state care au aplicat decizia-cadru privind o mai bună coordonare în combaterea criminalităţii transfrontaliere.

Mai multe state membre nu au implementat încă două seturi de norme comune privind fluxul liber de informaţii cu privire la condamnări anterioare, pe de o parte, şi o coordonare mai bună în lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere, pe de altă parte, relevă două rapoarte lansate de Comisia Europeană.

Rapoartele examinează punerea în aplicare a două decizii-cadru adoptate în unanimitate de către statele membre în 2008 şi 2009, respectiv întârzierile şi deficienţele înregistrate în mai multe state membre în ceea ce priveşte transpunerea acestor două decizii-cadru.

În ceea ce priveşte fluxul liber de informaţii privind condamnările anterioare, atunci când un judecător decide pedeapsa care să fie aplicată unui infractor, magistratul ar trebui să ştie dacă acesta a fost deja condamnat într-unul stat membru sau altul, aceste informaţii fiind esenţiale pentru ca judecătorul să poată lua decizii corecte şi în cunoştinţă de cauză.

Decizia-cadru în acest sens obligă ţările UE să ia în considerare condamnări în alte state membre. Aceasta se bazează în principal pe „principiul echivalenţei”, care cere ca statele membre să ia în considerare condamnările străine în aceeaşi măsură ca şi condamnările naţionale. Până în prezent, 22 de state membre au pus în aplicare decizia-cadru, cu toate că există diferenţe semnificative între ţări. De exemplu, din 22 de state membre, nouă nu oferă informaţii concludente cu privire la transpunerea de efecte juridice ale unor condamnări anterioare în sistemul lor naţional de justiţie penală (Bulgaria, Cehia, Estonia, Franţa, Luxemburg, Ungaria, Polonia, România, Slovacia). Şase state nu au aplicat aceste reguli, la peste trei ani de la expirarea termenului de transpunere – Belgia, Spania, Italia, Lituania, Malta şi Portugalia.

În ceea ce priveşte lupta eficientă împotriva criminalităţii transfrontaliere, procedurile penale pot avea loc şi pe teritoriul mai multor state membre, iar decizia-cadru în acest sens asigură o bună coordonare între statele membre. Ea permite evitarea procedurilor multiple şi le permite autorităţilor competente să economisească timp şi resurse umane şi financiare. Astfel, statele membre sunt obligate să intre în consultări directe pentru a ajunge la un consens cu privire la orice soluţie eficientă. Până în prezent, doar 15 state membre au pus în aplicare normele comune în cauză – printre aceste state fiind şi România. În acelaşi timp, treisprezece state membre încă nu au transpus decizia-cadru, care este un prim pas important pentru a evita dublul pericol şi lipsa de acţiune: Bulgaria, Danemarca, Spania, Estonia, Franţa, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie şi Suedia.

În concluzie, Comisia îndeamnă statele membre să pună rapid în aplicare aceste norme pentru a asigura protecţia cetăţenilor în spaţiul european de justiţie.

Sursa: Agerpres