Evenimentele saptamanii 11-17 noiembrie 2013



România, pe locul trei în UE la creşterea numărului de locuri de muncă vacante

România este unul dintre cele patru state ale Uniunii Europene în care numărul de locuri de muncă vacante a crescut cu mai mult de 5% între martie 2012 şi martie 2013, dar este încă departe de nivelul din urmă cu cinci ani, de dinaintea izbucnirii crizei, relevă Monitorul european privind locurile de muncă vacante.

Conform sursei citate, care prezintă date valabile la sfârşitul primului trimestru al lui 2013, numărul locurilor de muncă vacante a rămas la acelaşi nivel ca în urmă cu un an în UE, respectiv 1,9 milioane de joburi în 19 state membre. Deşi acesta a scăzut în medie cu 3% la nivelul UE, şi accentuat în Cipru (-76%), el a crescut semnificativ în state ca Ungaria, Letonia, România şi Marea Britanie.

În Letonia, România şi Marea Britanie creşterea numărului de locuri de muncă vacante urmează tendinţa din precedentele trei trimestre din 2012, ceea ce denotă o creştere mai sustenabilă a numărului de joburi create. Ungaria şi Slovacia s-au alăturat celor trei în primul trimestru al lui 2013, notează Monitorul european privind locurile de muncă vacante.

Practic, România, Ungaria, Letonia şi Marea Britanie sunt singurele ţări care au înregistrat creşteri mai mari de 5% ale numărului locurilor de muncă vacante la sfârşitul lui martie 2013 comparativ cu perioada similară a anului precedent. Austria, Cehia, Estonia, Germania, Norvegia, Slovacia şi Suedia au înregistrat oscilaţii între -5% şi +5%, iar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Luxemburg, Olanda, Portugalia şi Slovenia au înregistrat scăderi mai mari de 10%.

Cu cele 27.600 de locuri de muncă vacante la finalul primului trimestru al lui 2013, România a înregistrat o creştere de peste 10% a numărului de locuri de muncă vacante, peste Marea Britanie din punct de vedere procentual, dar sub Letonia şi Ungaria (20% sau mai mult).

În România creşterea cea mai semnificativă a locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în serviciile de transport, alimentaţie, administraţie publică şi sănătate.

Ţara noastră se află printre cele 13 state membre UE care au înregistrat creşteri ale numărului angajărilor în perioada analizată, cu 23%, după Grecia (54%) şi Bulgaria (39%), fiind urmată de Ungaria şi Malta cu 22% şi Slovacia (20%). Practic, cu 116.000 de noi angajări raportate, România a înregistrat o creştere de peste 20% a numărului de angajări comparativ cu perioada de referinţă a anului trecut, dar cu aproape 40% mai puţine decât la sfârşitul primului trimestru din 2008.

Sursa: Agerpres