Evenimentele saptamanii 4 – 10 noiembrie 2013



 „Capitala europeană verde” 2016

Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor la titlul de ”Capitală europeană verde” în 2016 a expirat și în competiție au intrat următoarele 12 orașe din 11 țări diferite: Dabrowa Gornicza (Polonia), Essen (Germania), Larissa (Grecia), Ljubljana (Slovenia), Nijmegen (Olanda), Oslo (Norvegia), Reggio Emilia (Italia), Santander (Spania), Tours (Franța), Umeå (Suedia), Zaragoza (Spania), Pitești (România).

 Anul acesta, pentru prima dată de la crearea acestui premiu, în 2010, au fost autorizate să-şi depună candidatura oraşele europene cu cel puţin 100.000 de locuitori. Până acum, erau eligibile doar oraşele cu peste 200.000 de locuitori.

Un grup de experţi internaţionali va face o evaluare tehnică a fiecărei candidaturi pe baza a 12 indicatori, între care atenuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la aceste schimbări, transportul local, zonele verzi, calitatea mediului sonor, gestionarea deşeurilor şi a apei sau tratarea apelor uzate.

Laureatul va fi anunţat în iunie anul viitor, la Copenhaga, oraş care a fost ales Capitala Verde a Europei 2014.

Până în prezent au obţinut acest titlu şase oraşe: Stockholm (Suedia) a fost primul, în 2010, urmat de Hamburg, în 2011, şi Vitoria-Gasteiz (Spania), în 2012. Pentru anul în curs, laureatul este Nantes (Franţa), Copenhaga (Danemarca) a primit titlul pentru 2014, iar Bristol (Marea Britanie) – pe cel pentru 2015.

Juriul este compus din reprezentanţi ai Comisiei Europene, Parlamentului European, Comitetului Regiunilor, Agenţiei Europene de Mediu, ICLEI – for ce reuneşte actorii locali ai dezvoltării durabile -, Biroului Convenţiei Primarilor şi Biroului European de Mediu.

Sursa: Agerpres