Evenimentele saptamanii 16 – 22 septembrie 2013



România – locul 21 în Uniunea Europeană în ceea ce privește inovarea

Într-un clasament realizat de Comisia Europeană pe baza ‘Indicatorului rezultatelor inovării’, care măsoară gradul în care ideile din sectoare inovatoare reuşesc să pătrundă pe piaţă, creând locuri de muncă mai bune şi sporind competitivitatea, România se  situează pe locul 21 în Uniunea Europeană.

Conform tabloului de bord Suedia, Germania, Irlanda şi Luxemburg sunt statele membre UE care fructifică cel mai bine inovarea, în timp ce pe ultimele locuri se situează Portugalia, Letonia, Lituania şi Bulgaria. Noul indicator, care a fost elaborat la solicitarea liderilor UE de a compara politicile naţionale în domeniul inovării şi care analizează comparativ date din 2010 şi 2011, arată că există încă diferenţe semnificative între ţările din Uniune.

În contextul în care media UE în domeniul rezultatelor inovării a fost stabilită la 100, România se află pe locul 21 în UE din acest punct de vedere, cu o medie de peste 80, înaintea unor ţări ca Slovacia şi Polonia, dar după Ungaria, Cehia sau Grecia. Numai opt ţări au obţinut conform noului indicator rezultate mai mari decât media, primelor patru adăugându-li-se Danemarca, Finlanda, Marea Britanie şi Franţa.

Ţările aflate pe primele locuri la nivelul UE îşi datorează poziţia cel puţin unuia dintre următorii factori – o economie cu un număr mare de sectoare cu grad ridicat de cunoştinţe, companii inovatoare care se dezvoltă rapid, niveluri ridicate de brevetare şi exporturi competitive.

Noutatea adusă de indicatorul propus este că acesta se concentrează pe rezultatele inovării, completând Tabloul de bord al Uniunii inovării (TBUI) şi indicele sintetic al inovării şi bazându-se pe  patru componente alese pentru importanţa lor la nivelul politicii.

Este vorba despre inovarea tehnologică, măsurată prin numărul de brevete, de ocuparea forţei de muncă în activităţi care implică un grad ridicat de cunoştinţe, ca procent din totalul locurilor de  muncă, de competitivitatea bunurilor şi a serviciilor cu grad ridicat de cunoştinţe, cuantificată prin calcularea aportului produselor de tehnologie medie şi înaltă la totalul balanţei comerciale şi pe cota  serviciilor cu grad ridicat de cunoştinţe în totalul exporturilor de servicii. Nu în ultimul rând, este luat în considerare gradul de ocupare al forţei de muncă în companiile care se dezvoltă rapid, din sectoarele inovatoare.

Comparativ cu o serie de ţări din afara sa, UE în ansamblu se află aproximativ la acelaşi nivel cu SUA în privinţa rezultatelor inovării, în timp ce Elveţia şi Japonia se detaşează ca fiind cele mai  performante.

Sursa: Agerpres