Date limita pentru depunere proiecte – Iunie 2009



1 iunie 2009 – Stagii de practica la CEDEFOP

CEDEFOP, Centrul European pentru Dezvoltarea Formarii Profesionale, ofera doua perioade de stagii, de 5 luni, pentru tinerii licentiati si angajati in sectorul public. Stagiarii sunt selectati dintre cetatenii statelor membre ale UE.  Perioadele de stagiu implica experienta de lucru intr-unul din departamentele CEDEFOP si incep in fiecare an de la 1 martie si 1 septembrie.

http://www.cedefop.europa.eu/index.asp

6 iunie 2009 – Programul de stagii de practica la NATO

Sediul central al NATO organizeaza un program de stagii, cu scopul de a oferi unui numar restrans de studenti sau tineri absolventi oportunitatea de a lucra la sediul central al NATO din Bruxelles. Apelul pentru candidaturi se face o singura data pe an, in perioada martie-iunie, existand doua date de incepere a stagiului, mai exact in lunile septembrie si martie ce urmeaza.  In principiu stagiile dureaza 6 luni.

http://www.nato.int/structur/interns/index.html

7 iunie 2009 – Cursuri BEST pentru studentii de la politehnica

BRST, Board of European Students of Technology, este o organizatie studenteasca non-profit. Este condusa de studenti si functioneaza in beneficiul studentilor.  BEST organizeaza diferite activitati, prin care studentii din universitatile membre au sansa de a-si largi experienta lor internationala, de a-si face prieteni, a se distra si a-si imbunatati cunostintele de limba engleza. La fiecare curs BEST participa 20-30 de studenti de la Politehnica. Grupurile locale BEST organizeaza cursuri scurte (1-2 saptamani) in timpul iernii, primaverii si verii, in cadrul carora studentii de la Politehnica au oportunitatea de a aprofunda un subiect anume din aria lor de interes.

BEST organizeaza, de asemenea, seminarii pe teme educationale, competitii pe teme de inginerie si activitati de petrecere a timpului liber.

In cadrul unui curs, participantii merg la prelegerile tinute de profesorii din cadrul universitatii sau de experti din diferite companii. Pot vizita companii, parcuri industriale, centre de cercetare si uneori iau parte la studii de caz.

http://www.best.eu.org/courses/courses.jsp

12 iunie 2009Competitie europeana pe teme de sanatate

Tinerii care au intre 15 si 25 de ani sunt invitati sa participe la aceasta competitie, trimitand un scurt mesaj, impreuna cu un desen, afis, o fotografie sau un filmulet in care isi exprima parerile despre chestiuni legate de sanatate, pe urmatoarele teme:

  • Comunicarea despre sanatate
  • Crearea unui mediu sanatos
  • Fara limite – Cum sa faci fata riscului
  • Sanatatea in piata muncii
  • Educatia ca stimul pentru o viata sanatoasa
  • Imbunatatind sanatatea prin munca de tineret si educatie informala

Participantii trebuie sa aiba intre 15 si 25 de ani si sa traiasca intr-unul din cele 27 de state membre UE, Norvegia, Islanda, Elvetia, Liechtenstein, Turcia, Croatia, FRI a Macedoniei, Albania, Bosnia si Hertegovina, Kosovo, Muntenegru si Serbia.

Castigatorii vor fi premiati in functie de categoria la care s-au inscris si de varsta. Cativa dintre castigatori, care au peste 18 ani, vor fi invitati sa isi prezinte lucrarea la conferinta UE pe tema tineret si sanatate de la Bruxelles, de pe 9-10 iulie 2009.

http://ec.europa.eu/health-eu/youth/index_en.htm

15 iunie 2009Stagii de practica la Agentia Europeana pentru Evaluarea Produselor Medicale

Agentia Europeana pentru Evaluarea Produselor Medicale organizeaza stagii de practica de doua ori pe an pentru tineri absolventi universitari.
Programul urmareste sa ofere stagiarilor o mai buna cunoastere a Agentiei si rolului sau in activitatile Uniunii Europene. Acesta ofera, de asemenea, stagiarilor posibilitatea de a dobandi cunostinte practice intr-unul din departamentele EMEA si experienta profesionala in cursul activitatii intreprinse.
Perioadele de stagiu au o durata cuprinsa intre 3 si 5 luni. Datele normale de incepere sunt 1 martie si 1 octombrie, in fiecare an.

Bursa: Agentia asigura o bursa de 1250 GBP net pe luna si cheltuielile de calatorie.

http://www.emea.europa.eu/pdfs/general/admin/recruit/trainees/133566508en

15 iunie 2009Programul de burse „Orizonturi deschise”

Fundatia Dinu Patriciu vine in intampinarea acestor tineri prin cele 100 de burse in valoare de 15.000 USD pe an, atribuite pe intreaga durata a programului masteral/doctoral, si in masura sa acopere total sau numai partial cheltuielile de scolarizare si de subzistenta implicate de formatia respectiva.
In cazul in care bursa nu acopera cheltuielile implicate de programul de studii superioare in care candidatul a fost acceptat, Fundatia Dinu Patriciu va facilita solicitantului obtinerea unor credite ieftine menite sa acopere restul cheltuielilor.
Sunt asadar eligibili acei tineri, cetateni romani, care au absolvit deja o facultate/un program de master (pentru cei inscrisi la doctorat) si care au fost deja acceptati intr-un program masteral/doctoral la o universitate straina de prestigiu.

http://www.fundatiadinupatriciu.ro/

15 iunie 2009Europe@Home – Europa incepe in comunitatile noastre

Grupul Partidului Popular European (EPP) din Comitetul Regiunilor (CoR) UE a lansat un concurs de fotografie intitulat Europe@home: Europa începe în comunităţile noastre. Scopul este de a încuraja tinerii să se gândească la impactul Europei asupra oraşului sau regiunii lor.

Criterii:

  • Fotografiile trebuie să transmită ideea voastra despre Europa si ce înseamnă Europa în orasul, regiunea sau comuna voastra. Puteti sa va inspirati, pentru fotografie, din orice expresie lingvistică, culturală, religioasă, socială sau economică ce se intalneste in regiunea voastră, atâta timp cat acel aspect reprezintă Europa pentru voi.
  • Pot fi color sau alb-negru.
  • Este permisa editarea si prelucrarea digitala a fotografiilor
  • Imaginea trebuie să fie în format JPEG, de cel putin 300 dpi, iar dimensiunea maximă este de 2MB.

http://www.cor.europa.eu/eppweb

25 iunie 2009Competitia europeana „Logo pentru produsele organice”

Comisia Europeana ii invita pe tinerii artisti sa realizeze un logo european care sa simbolizeze produsele organice. Acesta va fi inclus pe toate produsele organice preambalate, incepand cu luna iulie 2010.

Criterii:
Juriul va fi format din experti din domeniul agriculturii si al produselor organice, dar si din specialisti in design si artisti.
Membrii juriului vor analiza toate materialele primite si vor face o preselectie, luand in calcul criterii precum: creativitatea, originalitatea, lipsa textului, gradul de atractivitate al logo-ului.

Participantii trebuie:

  • sa fie tineri artisti, designeri sau studenti la arta din cele 27 de state membre UE
  • sa aiba peste 18 ani
  • sa urmeze cursurile unei academii, universitati sau ale unui colegiu dintr-un stat membru UE

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/logo

30 iunie 2009 – Competitie internationala de eseuri pentru tineri

Aceasta competitie pentru tineri este sponsorizata de Fundatia Goi Peace, partener UNESCO in Decada Internationala pentru o Cultura a Pacii si Non-Violentei pentru Copiii Lumii (2001-2010). Scopul este ca tinerii nu numai sa beneficieze de pe urma acestei miscari globale, dar sa fie si imputerniciti sa joace un rol decisiv in crearea unei culturi a pacii.
Tema din acest an a competitiei internationale de eseuri este „Rolul stiintei in construirea unei lumi mai bune”. Exprimati-va viziunea despre viitorul stiintei, incluzand exemple despre studii si cercetari in care doriti sa va implicati.

http://www.goipeace.or.jp

30 iun 2009 Premiul „Tanarul european al anului” si Burse de calatorie

Scopul Fundatiei Heinz-Schwarzkopf este de a sprijini dezvoltarea tinerilor astfel incat sa aiba o constiinta politica, sa fie personalitati responsabile si sa sprijine procesul european.
Heinz-Schwarzkopf-Foundation Young Europe a fost fondata in 1971 la Hamburg. Fundatia are un birou la Berlin de unde coordoneaza activitatile sale in tarile din Europa de Est.

Incepand cu 1991, Fundatia sprijina Parlamentul European al Tinerilor (PET). Obiectivul PET este de a promova dimensiunea europeana in educatie si de a permite tinerilor intre 16-22 ani sa participe la o experienta practica si pozitiva. Pentru mai multe informatii vizitati:

http://www.heinz-schwarzkopf-stiftung.de/?area=9.

In fiecare an, Fundatia acorda, in cooperare cu Parlamentul European al Tinerilor, premiul „Tanarul european al anului”. Cu aceasta ocazie, este nominalizat un tanar intre 18-28 ani care s-a dedicat in mod special comunicarii si integrarii europene. Premiul, care se ridica la suma de 5.000 Euro, va fi folosit pentru a finanta un stagiu de practica de sase luni pe langa un membru al Parlamentului European sau in cadrul unei alte institutii europene. Este posibil, de asemenea, ca premiul sa fie folosit la finantarea unui proiect de integrare europeana.

Burse de calatorie
In fiecare an, Fundatia acorda 20-30 de burse de calatorie pentru tineri (550 Euro). Aceste burse permit tinerilor sa descopere o tara si sa participe la discutii pe probleme sociale si politice in tara gazda. Bursierii trebuie sa prezinte un raport final privind calatoria lor si experientele traite. Fundatia organizeaza in fiecare an un concurs prin care sunt premiate cele mai bune rapoarte de calatorie.
Candidatii nerezidenti in Germania pot primi o bursa de calatorie doar pentru Germania si trebuie sa aiba cunostinte de limba germana.

http://www.eypej.org

30 iun 2009 Premiul EUROPRIX Top Talent

Premiul EUROPRIX Top Talent este un concurs european pentru studenţi si tineri profesionişti care lucrează în proiecte inovatoare în domeniul e-content si design, utilizând toate canalele si programele multimedia.

Participanti:

  • studenti, tineri care creeaza proiecte si producatori multimedia care nu au implinit 30 de ani.

  • studentii sunt din cele 27 de state membre UE sau din tarile AELS, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Macedonia, Israel, Muntenegru, Serbia si Turcia.
  • lucreaza pe un proiect creativ si inovativ.

Conditii:

  • Produsul – proiect sau aplicatie – si interfata cu utilizatorul pot fi in orice limba oficiala  folosita in tarile participante in concurs. Chiar si asa, toate informatiile legate de candidatura trebuie sa fie in engleza.

  • Toate candidaturile trebuie sa constituie produse sau aplicatii finalizate. Nu sunt acceptate proiecte partial finalizate, demonstrative, prototipuri sau demo-uri. Produsul trimis trebuie sa fi fost finalizat in 2007 sau 2008.
  • Fiecare proiect poate fi trimis la o singura categorie. Toate proiectele sunt inregistrate automat pentru premiile Anniversary Diamond.

Produsele trebuie trimise la Biroul EUROPRIX Top Talent, Salzburg, Austria. Se percepe o taxa de participare de 25 / 50 EUR, in functie de tara de origine. Pentru cei care candideaza pentru prima data, nu se percepe taxa.

http://www.europrix.org

30 iun 2009 Premiul european Tinerete si Dezvoltare

Premiul european Dezvoltare si Tinerete este pentru elevii care au intre 16 si 18 ani si sunt din statele membre UE. Competitia se axeaza pe tema „Africa – Dezvoltare umana”. Exista 3 categorii: egalitate intre sexe, copii si tineri, diversitate culturala. Elevii pot alege una dintre teme sau le pot combina.

Toate lucrarile trebuie sa contina 2 parti:

  • o lucrare de arta sub forma de poster sau video

  • un mesaj scurt care sa insoteasca lucrarea: acesta poate fi scris in oricare din cele 23 de limbi oficiale ale UE. Daca mesajul nu este in engleza, franceza sau germana, trebuie furnizata si o traducere in una din aceste limbi. Mesajul nu trebuie sa aiba mai mult de 100 de caractere.

Cine poate participa:

  • premiul Dezvoltare si Tinerete se adreseaza scolilor din cele 27 de state membre UE

  • elevii trebuie sa aiba intre 16 si 18 ani inclusiv la momentul termenului limita
  • toate lucrarile trebuie asociate unei scoli sau recunoscute de o organizatie de tineret
  • un elev poate trimite o singura lucrare

http://www.eun.org/