Evenimentele saptamanii 3 – 9 iunie 2013



România, printre ultimele cinci state din UE în ceea ce priveşte procentul copiilor care beneficiază de servicii de îngrijire

Conform unui raport al Comisiei Europene, România se află printre ultimele cinci state din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte procentul copiilor din grupa de vârstă 0-3 ani şi respectiv cu vârste cuprinse între 3 ani şi vârsta de şcolarizare obligatorie care beneficiază de servicii de îngrijire.

Statele membre vor trebui să îşi intensifice eforturile pentru a îmbunătăţi dispoziţiile privind îngrijirea copiilor pentru ca UE să realizeze obiectivul de a obţine o rată de ocupare a forţei de muncă de 75% până în 2020. Numai opt ţări au îndeplinit ambele obiective convenite la nivelul UE în privinţa disponibilităţii şi accesibilităţii serviciilor de îngrijire a copiilor, este vorba despre Belgia, Danemarca, Spania, Franţa, Olanda, Suedia, Slovenia şi Marea Britanie.

România se situează pe locul 23 în UE în ceea ce priveşte procentul copiilor cu vârste între 0 şi 3 ani care beneficiază de structuri formale de îngrijire, cu o proporţie mai mică de 10%, fiind urmată de Bulgaria, Slovacia, Polonia şi Cehia. La cealaltă grupă de vârstă, cea între 3 ani şi vârsta de şcolarizare obligatorie, ţara noastră este pe locul 24 în UE, cu o proporţie de peste 60%, într-un clasament în care Bulgaria se află sub 60%, iar Polonia abia trece de 40%. Situaţia s-a înrăutăţit în 2011 în România din acest punct de vedere, conform raportului procentele scăzând semnificativ pentru ambele grupe de vârstă.

Politicile care vizează concilierea activităţii profesionale cu viaţa privată, şi în special serviciile de îngrijire a copiilor, sunt cruciale în promovarea încadrării în muncă a femeilor. Creşterea numărului femeilor care muncesc este esenţială pentru atingerea obiectivelor UE în domeniul ocupării forţei de muncă şi pentru îmbunătăţirea strategiei economice generale. Din acest motiv, la 29 mai, CE a prezentat Consiliului, în cadrul celui de al treilea semestru european, propuneri de recomandări specifice fiecărei ţări pentru 2013. Astfel, au fost adresate recomandări unui număr de 11 state membre, privind încadrarea în muncă a femeilor, disponibilitatea serviciilor de îngrijire a copiilor sau a locurilor în şcoli cu program prelungit, precum şi privind serviciile de îngrijire.

Sursa: Agerpres