Evenimentele saptamanii 27 mai – 2 iunie 2013



Utilizatorii de internet, mai satisfăcuţi de serviciile bancare şi achiziţiile online, decât de e-Guvernare

Aproape jumătate dintre cetăţenii UE (46%) utilizează în prezent internetul pentru a căuta un loc de muncă, a folosi serviciile librăriilor publice, a transmite o declaraţie de impunere, a înregistra o naştere, a cere un paşaport sau pentru a utiliza alte servicii de e-Guvernare, dar încă sunt multe lucruri de ameliorat, indică Analiza comparativă privind e-Guvernarea 2012 făcută publică de Comisia Europeană.

80% afirmă că serviciile publice online reprezintă o economie de timp, 76% apreciază flexibilitatea lor, iar 62% afirmă că acestea îi ajută să economisească bani. Aceşti utilizatori sunt însă mai mulţumiţi de serviciile bancare online, cu o notă de satisfacţie de 8,5 pe o scară de la 0 la 10, şi de cumpărăturile online (7,6) decât de serviciile publice online (6,5).

Agenda digitală pentru Europa are drept obiectiv să sporească gradul de utilizare a serviciilor de e-Guvernare la un procentaj de 50% dintre cetăţenii UE până în 2015.

România se află printre ţările UE cu cea mai scăzută rată de utilizare a e-Guvernare în legătură cu evenimentele importante ale vieţii, fapt explicabil în principal prin proporţia de 50% a neutilizatorilor de internet din România, cea mai mare din blocul comunitar.

Astfel, România continuă să aibă cea mai mare proporţie de neutilizatori de internet din UE, respectiv 50%, urmată de Bulgaria (45%), Grecia (44%) şi Italia (22%). De asemenea, ţara noastră se numără printre ţările UE cu cea mai scăzută proporţie a utilizatorilor e-Guvernare pentru 19 evenimente importante ale vieţii, respectiv 19%, care este mai mică doar în Polonia (17%) şi Cipru (8%). Alţi 24% dintre români nu au folosit serviciile publice online în legătură cu 19 evenimente relevante din viaţa lor, iar 7% nu au făcut-o în ultimul an.

Pentru persoanele care trăiesc în ţara lor de origine, în medie peste o jumătate dintre etapele administrative legate de aceste evenimente importante ale vieţii pot fi realizate online. Pe internet pot fi consultate informaţii în legătură cu celelalte etape, însă este necesară îmbunătăţirea transparenţei şi a interacţiunii cu utilizatorii, pentru a mări autonomia cetăţenilor.

Raportul din acest an este cel de al zecelea de analiză comparativă privind e-Guvernarea realizat din 2001 şi a analizat situaţia din cele 27 de state membre UE, plus Croaţia, Islanda, Norvegia, Elveţia şi Turcia.

Sursa: Agerpres