Evenimentele saptamanii 26 – 30 noiembrie 2012



Măsuri pentru protejarea IMM-urilor împotriva practicilor de comercializare frauduloase

Comisia Europeană (CE) a făcut publice o serie de acţiuni menite să combată practicile de comercializare frauduloase, în scopul de a proteja mai bine întreprinderile, persoanele care desfăşoară activităţi independente şi ONG-urile din întreaga Europă de comercianţii necinstiţi care nu respectă normele şi utilizează practici de comercializare înşelătoare.

Printre practicile înşelătoare enumerate este menţionată trimiterea de formulare în care li se solicită întreprinderilor să îşi actualizeze detaliile de contact în anuarele emise de unele firme, aparent în mod gratuit, iar apoi li se facturează taxe anuale, precum şi furnizarea de informaţii false sau înşelătoare privind un anumit serviciu.

Potrivit Comisiei Europene (CE), Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) sunt deosebit de vulnerabile în faţa unor astfel de fraude, care operează adesea dintr-o altă jurisdicţie din cadrul UE, ceea ce face dificilă tragerea lor la răspundere. Prin urmare, CE a anunţat că intenţionează să consolideze legislaţia existentă pentru a interzice în mod explicit practici precum disimularea intenţiei de ordin comercial a unei comunicări, intensificând în acelaşi timp asigurarea respectării normelor în cazurile transfrontaliere.

IMM-urile de pe teritoriul UE, persoanele care desfăşoară activităţi independente şi organizaţii ale societăţii civile cad frecvent victime ale practicilor de comercializare frauduloase.

Cifrele indică faptul îngrijorător că cei mai importanţi operatori de anuare profesionale înşelătoare pot trimite până la 6 milioane de formulare pe an. Se estimează că, pentru societăţile individuale, pagubele financiare rezultate din escrocheriile implicând anuarele profesionale înşelătoare se situează între 1.000 şi 5.000 de euro pe an pentru fiecare societate. Cele 23 de milioane de IMM-uri din Europa reprezintă 99% din firmele din UE şi au creat 85% din numărul net de noi locuri de muncă în UE între 2002 şi 2010. IMM-urile reprezintă motorul principal al creşterii economice, iar drepturile lor trebuie protejate.

Sursa: Agerpres