Evenimentele saptamanii 5 – 11 noiembrie 2012



România, printre ţările foarte aproape de obiectivul producerii de energie din surse regenerabile

În plan mondial cresc investiţiile şi producţia de energie din surse regenerabile. Energia alternativă se apropie de aşa-numita ”grid parity” – paritatea dintre costul de generare a energiei din surse regenerabile şi preţul electricităţii pe piaţă.

România se numără printre ţările care sunt foarte aproape de obiectivul producerii de energie din surse regenerabie.

Europa, epicentrul crizei, poate găsi un impuls economic plecând de la relansarea energiei din surse regenerabile şi a eficienţei, două domenii care atrag la nivel global o masă crescândă de investiţii. Într-o lume în care continuă să crească cu 2-3 procente pe an cererea de energie, sursele regenerabile au acoperit în 2010 16,7% din consumul final de energie (2,7% domeniul nuclear, 80,6% combustibili fosili). În 2011, jumătate din întreaga putere instalată în sectorul electric la nivel mondial s-a bazat pe energia curată iar în Europa cota a ajuns la 71%.

Predominarea mare a combustibililor fosili costă scump Europa. Cheltuielile UE pentru achiziţionarea de combustibili fosili în străinătate au crescut de la aproximativ 1% din PIB în 1999 la aproape 4% în 2011, atingând 448 miliarde de euro. Aceasta în timp ce aplicarea directivei privind eficienţa energetică ar putea duce la o economie de 50 de miliarde de euro în fiecare an şi crearea unui milion de noi locuri de muncă până în 2020. Pentru a atinge acest obiectiv, statele membre ar trebui să promoveze în fiecare an reabilitarea a 3% din clădirile aflate în proprietatea statului.

În plus, companiile mari vor trebui să treacă la fiecare patru ani testul unui audit energetic şi să promoveze intervenţii în măsură să aducă anual, în perioada 2014-2020, noi economii de cel puţin 1,5% din energia vândută propriilor clienţi.

La nivel mondial, cea mai mare rată de creştere anuală a puterii electrice din surse regenerabile a fost înregistrată în 2011 de instalaţiile fotovoltaice (+74%). Au reprezentat 30% din întreaga nouă putere din surse regenerabile la nivel global. În Europa, creşterea producerii de energie din surse regenerabile şi uşoara reducere a cererii europene au condus la o scădere a cotei controlate de cărbune şi petrol, respectiv cu 10 gigawatti şi 14 gigawatti.

Şi domeniul nuclear a înregistrat o scădere netă de 14 gigawatti, în timp ce instalaţiile pe bază de gaz au înregistrat o creştere de 116 de gigawatti. În ceea ce priveşte energia din surse regenerabile, tendinţa este în creştere, în special pentru energia eoliană şi fotovoltaică – respectiv cu 84 gigawatti şi 47 gigawatti creştere netă a puterii instalate. În general, Uniunea Europeană a asistat la o creştere a pătrunderii energiei din surse regenerabile de la 9% la 12,4% (date din 2010), apropiindu-se de obiectivul UE din 2020.

Unele ţări sunt deja foarte aproape de acest obiectiv – Suedia, Estonia şi România -, altele – Malta, Luxemburg, Marea Britanie şi Olanda – sunt încă departe. Italia se situează pe o poziţie intermediară în ceea ce priveşte obiectivul final, de 17%, după ce a atins în 2010 un nivel de pătrundere puţin peste 10%.

Sursa: Agerpres