Evenimentele saptamanii 1- 6 mai 2012



Mai mult de jumătate din produsele nealimentare periculoase din UE sunt de origine chineză

Un raport făcut public de Comisia Europeană relevă faptul că mai mult de jumătate din produsele nealimentare considerate periculoase în Uniunea Europeană sunt de origine chineză, îmbrăcămintea, textilele şi jucăriile fiind cel mai frecvent notificate ca punând în pericol sănătatea consumatorilor.

China rămâne ţara cu cele multe notificări referitoare la produse nealimentare peric uloase detectate în UE prin intermediul sistemului de alertă rapidă (RAPEX), însă această proporţie a scăzut de la 58% din notificări în 2010 la 54% din notificări în 2011.

În total, 1.803 produse, în special îmbrăcăminte şi textile, jucării, autovehicule, aparate electrice şi produse cosmetice, au fost semnalate ca fiind periculoase în 2011 prin sistemul RAPEX, compartiv cu 2.244 în 2010.

Este pentru prima dată când numărul notificărilor scade de la crearea acestui sistem de alertă prin care ţările europene semnalează produse periculoase cu scopul ca acestea să fie retrase de pe piaţă.

Raportul mai relevă că produsele periculoase de origine europeană au fost vizate de 293 de notificări (19%), incluzând 44 de produse de origine franceză (3%), 43 de produse de origine germană (3%) şi 32 de produse de origine italiană (2%). 15% din notificări au provenit din alte ţări, iar 8% au fost de origine necunoscută (în comparaţie cu 23% în 2004).

Comisia precizează că toate statele membre UE au participat la sistemul RAPEX prin detectarea şi notificarea de noi produse periculoase şi prin asigurarea unor acţiuni ulterioare adecvate, cele mai active fiind Spania (189 de notificări), Bulgaria (162 de notificări), Ungaria (155 de notificări), Germania (130 de notificări) şi Marea Britanie (105 notificări). Notificările trimise de aceste ţări reprezintă 47% din toate notificările cu privire la produse care prezintă un risc major transmise prin intermediul sistemului.

Îmbrăcămintea şi textilele au fost produsele cel mai frecvent notificate (423 de notificări priveau riscul de sufocare şi iritaţii), urmate de jucării (324 de notificări privind, în special, riscul de înecare), autovehicule (171 notificări privind riscul de rănire), aparatele electrice (153 de notificări privind riscul de curentare) şi produsele cosmetice (104 notificări privind riscuri de natură chimică), care reprezintă împreună 74% din toate notificările făcute în 2011 cu privire la produsele care prezintă un risc major.

Comisia notează de asemenea că RAPEX s-a maturizat considerabil din 2004, când Directiva privind siguranţa generală a produselor a fost transpusă în legislaţia naţională şi că statele membre au cheltuit până la 100 de milioane euro şi au anga jat până la 6.000 de inspectori care să lucreze la aplicarea normelor de siguranţă a produselor.

Sursa: Agerpres