Evenimentele saptamanii 23-30 aprilie 2012



Instructorii de schi din România vor putea profesa mai uşor în alte state din UE

România este semnatara unui memorandum de înţelegere care ar urma să permită recunoaşterea automată a calificărilor instructorilor de schi locali în ţări celebre pentru staţiunile de iarnă, cum ar fi Austria sau Franţa, pe baza unui card profesional.

Profesia de instructor de schi este doar una din sutele de profesii pe care Comisia Europeană încearcă să le armonizeze la nivelul UE prin aplicarea unei recunoaşteri transfrontaliere a calificărilor, în cadrul unei modernizări a directivei CE 36/2005. Comisia a derulat studii de caz privind posibila introducere a unui card profesional european care să faciliteze recunoaşterea calificărilor între statele membre. Prin simplificarea cerinţelor administrative, Executivul UE speră să încurajeze mobilitatea profesioniştilor şi să stimuleze creşterea economică.

Memorandumul de înţelegere privind stabilirea unui proiect pilot pentru un card profesional pentru instructorii de schi din Uniunea Europeană a fost semnat la 6 februarie de Austria, Belgia,

Danemarca, Franţa, România şi Marea Britanie şi la 24 februarie de Spania şi Germania, care s-au angajat să pună în practică memorandumul, a precizat, pentru Agerpres, biroul de presă al comisarului european pentru piaţă internă şi servic ii Michel Barnier. Italia ar urma să semneze la rândul său documentul în viitorul apropiat.

În plus, memorandumul a fost semnat la 24 februarie şi de reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale instructorilor de schi din Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, România şi Marea Britanie.

Memorandumul ar urma să se aplice de la 15 septembrie 2012 şi până la 30 iunie 2013.

Pe perioada aplicării memorandumului, reprezentanţi ai instructorilor de schi din Spania, Franţa şi Marea Britanie vor pune la punct o evaluare a pregătirii instructorilor profesionişti de schi din statele membre.

Memorandumul prevede că instructorii de schi care au trecut eurotestul şi au obţinut în statele lor de origine competenţe privind siguranţa în concordanţă cu cerinţele testului de securitate în UE, precum şi competenţele pedagogice cerute pentru o diplomă de cea mai înaltă calificare vor primi un card profesional pilot din partea ţării lor de origine

Cardul profesional va fi recunoscut de toate părţile semnatare ale memorandumului. Acest lucru le va permite instructorilor de schi să beneficieze de recunoaşterea calificărilor lor profesionale în ţările vizate

În prezent, numai instructorii de schi care trec aşa-numitul eurotest, constând într-o probă dificilă de slalom, pot aplica pentru a primi permisiunea de a preda în ţări care recunosc acest test – Austria, Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie.

Parlamentul European sprijină la rândul ideea unei recunoaşteri accelerate a calificărilor profesionale în UE. Legislativul comunitar a adoptat în noiembrie o rezoluţie nelegislativă care cere recunoaşterea mai rapidă a calificărilor profesionale în UE, pentru a facilita desfăşurarea activităţii medicilor, dentiştilor, arhitecţilor şi a altor profesionişti în străinătate şi pentru o mai mare flexibilitate a pieţei muncii.

Documentul notează că procedurile de recunoaştere a calificărilor profesionale în altă ţară din UE sunt dificile şi mari consumatoare de timp. Europarlamentarii subliniază de asemenea că accelerarea recunoaşterii calificărilor profesionale prin simplificarea procedurilor îi va ajuta pe cei peste 50% dintre tinerii din Europa care sunt dispuşi sau dornici să lucreze în străinătate, dar va consolida şi creşterea economică şi va spori flexibilitatea pieţei muncii.

Pentru simplificarea şi accelerarea procedurilor, eurodeputaţii susţin de asemenea introducerea unui card profesional, dar numai pe bază facultativă pentru statele membre.

Sursa: Agerpres