Evenimentele saptamanii 9 – 15 aprilie 2012



Clarificările privind contractele pe perioadă determinată, unul din avantajele noii legislaţii a muncii din România

Noua legislaţie a muncii din România, adoptată anul trecut, a dus la alinierea la legislaţia europeană în domeniu, unul dintre aspectele cele mai importante câştiguri fiind clarificările privind contractele pe perioadă determinată, s-a declarat într-o dezbatere organizată în Parlamentul European.

Dacă în vechea sa formă legea interzicea un contract pe o perioadă determinată de durată mai mare de 24 de luni, în prezent situaţia este mult ameliorată.

Prin noua lege din România a sporit proporţia contractelor pe perioadă determinată (care în UE este de circa 20%) în ansamblul contractelor de muncă.

De asemenea, legislaţia românească în domeniul muncii a dus şi la o aliniere la directiva europeană privind durata de muncă, care nu poate depăşi 48 de ore săptămânal.

Un alt avantaj al noii legislaţii este reducerea de la 9 luni la 45 de zile a perioadei în care nu se pot face angajări pe posturile unde au avut loc concedieri colective.

Luminiţa Dima, expert în ocuparea forţei de muncă, a apreciat că prin noua legislaţie s-a obţinut mai multă flexibilitate pe piaţa forţei de muncă din România, deşi modificările legislative au dus la unele dificultăţi de interpretare şi implementare, aflate în curs de analiză.

Au fost înăsprite sancţiunile în cazul muncii fără forme legale, iar aceste măsuri au fost însoţite de controale din partea inspectorilor muncii. În privinţa evaluării activităţii profesionale, prin noua lege, angajatorii decid unilateral care sunt obicetivele de performanţă şi criteriile de evaluare a performanţei, dar s-a introdus totuşi obligaţia ca acestea să le fie comunicate salariaţilor. Problema practică este că toate aceste elemente trebuie să fie introduse în contractul individual de muncă.

Referitor la perioada de probă, flexibilitatea în practică este dată de faptul că angajatorul sau salariatul pot înceta contract individual de muncă fără preaviz şi fără o motivare.

În opinia eurodeputatului Traian Ungureanu (PPE), reforma legislaţiei muncii în statele membre UE din Europa Centrală şi de Est se confruntă cu mai multe provocări, determinate de factorul demografic, de migraţia forţei de muncă, dar şi de dificultăţile implicate de persistenţa anumitor mentalităţi.

Sursa: Agerpres