Traditii si obiceiuri romanesti la granita dintre unitate si diversitate



Pictura pe sticla este considerata a fi una din artele decorative, iar pictura de icoane pe sticla reprezinta un meşteşug vechi, aparut pentru prima data in Bizanţ.

In Romania a aparut pentru prima oara in regiunea Ardealului, in secolul XVII, fiind folosit in reprezentarea unor teme religioase, cu referiri la aspecte din viaţa reala, de zi cu zi, a oamenilor de la sate. De aici s-a raspandit in toate zonele ţarii, fiecare zona punandu-şi amprenta locala asupra stilului de reprezentare şi a tehnicii de realizare a icoanelor.

In perioada 18 – 26 aprilie 2011, Centrul Europe Direct Argeş organizeaza, in holul Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu Argeş, o frumoasa expoziţie cu icoane pictate pe sticla, felicitari şi desene ce simbolizeaza venirea sarbatorilor pascale.

Expoziţia a fost constituita cu lucrari ale elevilor de clasa a III-a şi a IV-a de la Şcoala Nr. 6 N. Balcescu (Structura Şcoala Nr. 9) şi Şcoala Nr. 16 I. L. Caragiale din Piteşti.

Icoanele pictate pe sticla duc mai departe tradiţia creştina a poporului roman reprezentand dincolo de valoarea lor artistica un patrimoniu spiritual sacru.