Uniunea Europeana sprijina insulele din Oceanul Pacific cu proiecte in valoare de 25,4 milioane euro



Comisarul european pentru dezvoltare Andris Piebalgs se va afla la începutul lunii martie în Vanuatu. Comisarul va participa la o conferinţă având ca temă schimbările climatice şi va semna un plan de acţiune pentru a spori cooperarea dintre Uniunea Europeană şi regiunea Pacificului în acest domeniu.

Unele dintre cele mai mici insule din Pacific riscă să dispară. Pentru că acestea au nevoie de ajutor, comisarul Piebalgs va adresa un apel statelor membre ale Uniunii Europene şi partenerilor internaţionali pentru a se angaja, atât politic cât şi financiar, să contribuie la combaterea efectelor schimbărilor climatice cu care se confruntă statele şi teritoriile din Pacific.

Comisarul va semna patru programe de finanţare în valoare totală de 25,4 milioane de euro, demonstrând astfel determinarea Uniunii Europene pentru combaterea schimbările climatice în Oceanul Pacific. Două dintre aceste programe vin în întâmpinarea nevoilor speciale ale insulelor Vanuatu şi Solomon. Al treilea program va sprijini acţiuni strategice de adaptare la schimbările climatice în 9 insule mici din Oceanul Pacific şi va pregăti aceste ţări în vederea absorbţiei eficiente a finanţărilor internaţionale cu demaraj rapid (fast start international financing). Cel de-al patrulea program, care va fi implementat de Universitatea Pacificului de Sud, are ca obiectiv întărirea capacităţii administrative, implicarea comunităţii, sprijinirea acţiunilor de adaptare şi cercetare.

Insulele oceanului Pacific sunt ţări foarte izolate aflate în curs de dezvoltare, care au avut de suferit de pe urma dezastrelor naturale. În cel mai rău caz, unele insule ar putea să dispară din cauza eroziunii şi a creşterii nivelului apelor. Toate acestea au efecte negative asupra pescuitului şi a calităţii surselor de apă, contribuind la creşterea gradului de sărăcie din regiune. Pentru a atinge ţintele Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, sărăcia trebuie combătută şi în regiunea Pacificului.

Comisia Europeană acordă ajutor de dezvoltare regiunii Pacificului, în valoare totală de 600 de milioane de euro pentru perioada 2008 – 2013, reprezentând o creştere de 60% faţă de perioada 2007 – 2013. Este necesară acordarea unui sprijin special pentru combaterea impactului negativ al schimbărilor climatice în regiunea Pacificului. Comisia Europeană coordonează, atât politic cât şi financiar, eforturile statelor membre ale Uniunii Europene. Alături de partenerii săi, Comisia este angajată activ din punct de vedere financiar, având în derulare proiecte de cooperare pentru perioada 2008 – 2013 în valoare de 90 de milioane de euro.