Comisia Europeana va prezenta programul de actiuni al Uniunii Europene privind drepturile copilului



Comisia Europeană va prezenta un program de acţiuni menit să întărească drepturile copilului în Uniunea Europeană, prin punerea în aplicare a principiilor înscrise în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Scopul este de a reafirma puternicul angajament pe care şi l-au asumat instituţiile europene şi statele membre de a promova şi proteja drepturile copilului în cadrul tuturor politicilor relevante ale UE şi de a urmări obţinerea unor rezultate concrete. În viitor, politicile UE care afectează direct sau indirect copiii trebuie să fie create, implementate şi monitorizate luând în considerare interesele acestora.

Iniţiativa va include o serie de acţiuni concrete prin care Uniunea poate aduce o valoare adăugată politicilor naţionale care asigură bunăstarea şi siguranţa copiilor, în special prin promovarea accesului la justiţie adaptat copiilor (de exemplu, în cazul în care un copil este implicat într-o procedură judiciară), o mai bună informare a copiilor cu privire la drepturile lor şi promovarea unui internet mai sigur pentru copii.

Drepturile copiilor fac parte dintre drepturile fundamentale pe care Uniunea Europeană s-a angajat să le respecte conform Cartei drepturilor fundamentale a UE. De asemenea, Tratatul de la Lisabona cere Uniunii Europene să promoveze protejarea drepturilor copilului. În plus, cele 27 state membre ale UE au ratificat Convenţia Naţiunilor Unite privind drepturile copilului.

Strategia Europa 2020 stabileşte o viziune pentru secolul 21 a unei Europe în care copiii de azi vor avea o educaţie mai bună, acces la serviciile şi resursele de care au nevoie pentru a creşte şi pentru a conduce Europa în secolul 22.

Multe dintre măsurile luate de Uniunea Europeană au un impact asupra copiilor. Prin urmare, Uniunea poate aduce, în mai multe domenii, o valoare adaugată esenţială în ceea ce priveşte drepturile copiilor. Uniunea Europeană poate susţine acţiunea statelor membre, acordându-le sprijin în domenii precise sau oferindu-le un cadru pentru stabilirea şi adoptarea unor bune practici implementate în cadrul Uniunii.