Evenimentele saptamanii 26-31 iulie 2010



România are unul dintre cele mai bune concepte de programe sectoriale pe mediu din UE

România are unul dintre cele mai bune Programe Operaţionale Sectoriale pe Mediu /POS Mediu/ din Uniunea Europeană /UE/, dar, la ora actuală, există probleme la nivel de absorbţie a banilor europeni, a declarat la finalul unui seminar de specialitate, Laszlo Borbely, ministrul mediului şi pădurilor.

‘POS-ul de mediu este unul dintre cele mai bune programe, concepte în Uniunea Europeană. Avem cele mai multe proiecte la momentul actual, dar mai avem probleme cu absorbţia acestor bani. Vom da aproape două miliarde de euro pentru Sistemul Integrat de Colectare a Deşeurilor din întreaga Românie. Acest lucru înseamnă că, până în 2014, în fiecare judeţ va trebui să avem funcţional acest sistem. Spun că peste patru sau cinci ani vom sta mult mai bine şi ne vom achita de angajamente’, a afirmat Borbely.

Pe de altă parte, oficialul a precizat că, în cazul POS pe mediu, autorităţile trebuie să fie foarte atente în aşa fel încât România să ajungă să-şi respecte angajamentele cu Bruxelles-ul.

‘În ceea ce priveşte POS pe mediu, va trebui să fim foarte atenţi pentru că dacă nu ne corelăm cu licitaţiile, cu instruirea pe mai departe şi pe acordarea de asistenţă, vom intra în impas. La deşeuri avem mai puţine contracte semnate, mi se pare patru sau cinci. Aici suntem mai în urmă faţă de apă.

Va trebui să terminăm conform angajamentelor României până în 2014 – 2015. Nu mai vorbim de faptul că va trebui să mai închidem treptat până în 2017, 101 gropi de gunoi care sunt încă funcţionale’, a menţionat Laszlo Borbely.

În cadrul unui seminar de specialitate, Asociaţia Română de Salubritate /ARS/ şi Direcţia Generală Autoritatea de Management AM POS Mediu din Ministerul Mediului şi Pădurilor /MMP/ au purtat discuţii finale pe marginea proiectului naţional ‘Obligaţii ale autorităţilor locale în gestionarea deşeurilor generate de populaţie: provocări, bariere, soluţii’.

Proiectul s-a desfăşurat pe cele şapte euroregiuni /Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Vest, Centru, Bucureşti şi Ilfov, n.r./, şi a avut ca principal obiectiv impulsionarea dezvoltării sistemului de management integrat al deşeurilor municipale în România atât prin accesarea fondurilor europene, cât şi prin creşterea implicării autorităţilor locale.

România trebuie să-şi alinieze legislaţia privind deşeurile la standardele europene până la sfârşitul acestui an.

Conform normelor europene, ţara noastră, alături de toate celelalte state din UE, este obligată până în anul 2015 să implementeze colectarea selectivă a deşeurilor generate de populaţie pentru cel puţin patru fluxuri (plastic, metal, sticlă şi hârtie/carton), şi să recicleze, până în 2020, cel puţin 50% din cantitatea de deşeuri municipală generată.

De asemenea, ţinta la colectarea deşeurilor de echipamente electronice şi electrocasnice /DEEE-uri/ este, în 2010, în România, de patru kilograme/locuitor.

Conform datelor oficiale, pe Axa prioritară 2 a POS Mediu, există 38 de proiecte majore, cu o valoare estimată de un miliard de euro. Până în prezent, din acest total, au fost aprobate cinci proiecte în: Giurgiu, Vrancea, Bistriţa-Năsăud, Arad şi Mureş.

Responsabilii POS Mediu estimează că restul proiectelor majore din portofoliu, în valoare de circa 850 milioane de euro, aflate în diverse stadii de pregătire, vor fi transmise la Comisia Europeană până la finele acestui an.

România trebuie să angajeze integral fondurile alocate investiţiilor în sectorul de management al deşeurilor până la data de 31 decembrie 2011, conform datelor MMP.

Sursa AGERPRES