Investitia Europei: 6.4 milioane euro in cercetare si inovare



Bugetul Comisiei Europene pentru anul 2011 pentru cererile de propuneri în temeiul celui de-al şaptelea program-cadru este de 6,4 miliarde EUR, cu 12% mai mare decât în 2010 (5,7 miliarde EUR) şi cu 30% mai mare decât în 2009 (4,9 miliarde EUR).

Cel de-al şaptelea program-cadru este cel mai mare program pentru cercetare din lume, cu un buget de peste 50,5 miliarde EUR – fără a lua în calcul Euratom – pentru perioada 2007-2013.

Prin adoptarea strategiei Europa 2020, liderii politici europeni au pus cercetarea şi inovarea în prim planul agendei politice europene, transformându-le în piatra de temelie a investiţiilor în creştere şi locuri de muncă durabile.

Cererile de propuneri anunţate vor contribui la iniţiativa europeană emblematică „o Uniune a inovării”. Această iniţiativă reprezintă nucleul strategiei Europa 2020 şi are ca scop stimularea întregului lanţ al inovării, „de la cercetare la comerţul cu amănuntul”, unind cercetarea ştiinţifică de nivel mondial cu o economie a inovării. Ea va elimina blocajele care stau în calea unei pieţe unice a inovării şi care împiedică Europa să concureze aşa cum ar trebui cu SUA şi cu alte ţări.

Pachetul, cel mai mare pachet de acest gen care a existat vreodată, vizează o gamă largă de discipline ştiinţifice, domenii de politici publice şi sectoare comerciale. Această finanţare va împinge mai departe frontierele ştiinţei, va spori competitivitatea Europei şi va ajuta la soluţionarea unor provocări sociale precum schimbarea climatică, siguranţa aprovizionării cu energie şi cu alimente, sănătatea şi îmbătrânirea populaţiei. Circa 16 000 de participanţi din organizaţii de cercetare, universităţi şi din industrie, inclusiv aproximativ 3 000 de IMM-uri, vor primi finanţare. Granturile vor fi acordate prin intermediul unor cereri de propuneri.

De asemenea, se vor introduce „parteneriatele pentru inovare”, care vor reuni principalii agenţi din domeniile-cheie şi vor încerca să atingă echilibrul corect între colaborare şi concurenţă.

Doar pentru cercetarea în domeniul sănătăţii se vor cheltui circa 206 milioane EUR – o treime din bugetul global pe 2011 – pentru studii clinice conduse de cercetători în vederea aducerii mai rapide pe piaţă a noilor medicamente.

În domeniul nanotehnologiilor (270 milioane EUR), accentul se va pune pe activităţile de cercetare care ar putea duce la oportunităţi de brevetare şi comercializare.

În jur de 600 milioane EUR din finanţarea pentru domeniul cercetării şi inovării sunt alocate următoarei generaţii de infrastructuri de reţele şi servicii, sistemelor robotice, componentelor electronice şi fotonice şi tehnologiilor pentru conţinutul digital. Peste 400 milioane EUR vor fi folosite pentru sprijinirea cercetării cu privire la modul în care tehnologiile inovatoare pot ajuta la abordarea provocărilor precum obţinerea unei economii cu emisii scăzute de carbon, soluţionarea problemei unei societăţi îmbătrânite şi realizarea de fabrici adaptabile şi durabile.