Parlamentul European-vocea cetatenilor



Funcție: Organul legislativ al UE, ales prin vot direct

Sedii: Strasbourg, Bruxelles și Luxemburg

Internet: www.europarl.europa.eu

Parlamentul European (PE) este ales de cetăţenii Uniunii Europene pentru a le reprezenta interesele. Îşi are originea în anii ‘50 şi are la bază tratatele fundamentale. Din 1979, membrii Parlamentului European sunt aleşi prin vot direct de către cetăţenii Uniunii Europene. Alegerile au loc o dată la cinci ani şi fiecare cetăţean UE are dreptul de a vota şi dea candida indiferent de locul unde locuieşte în UE. Astfel, Parlamentul exprimă voinţa democratică a celor aproximativ 500 de milioane de cetăţeni ai Uniunii şi le reprezintă interesele în discuţie cu alte instituţii UE.

Parlamentul are trei roluri principale:

1. Împarte cu Consiliul puterea legislativă – adoptarea legilor. Faptul că este un organism ales prin vot direct contribuie la garantarea legitimității democratice a dreptului european.

2. Exercită controlul democratic asupra tuturor instituțiilor UE, în special asupra Comisiei. Deține puterea de a aproba sau de a respinge numirile pentru funcția de președinte al Comisiei și pentru comisari și are dreptul de a demite Comisia în întregime.

3. Împreună cu Consiliul deține autoritatea asupra bugetului UE și poate influența cheltuielile UE. La finalul procedurii de stabilire a bugetului, adoptă sau respinge proiectul de buget în ansamblu.

Activitatea Parlamentului se împarte în două etape principale:

Pregătirea pentru sesiunea plenară: este efectuată de către DPE reuniți în cadrul celor 20 de comisii parlamentare specializate în anumite domenii de activitate ale UE (de exemplu, Comisia pentru afaceri economice și monetare ECON sau Comisia pentru comerț internațional INTA). Aspectele prezentate spre dezbatere sunt discutate și în cadrul grupurilor politice.

Sesiunea plenară în sine: sesiunile plenare, la care participă toți DPE, au loc în mod normal la Strasbourg (o săptămână pe lună), iar uneori se organizează sesiuni suplimentare la Bruxelles. În decursul acestor sesiuni, Parlamentul examinează propunerile legislative și adoptă modificările înainte de a ajunge la o decizie privind ansamblul textului.

Ordinea de zi poate cuprinde „comunicările” Consiliului sau ale Comisiei sau întrebări de actualitate, referitoare la evenimentele care au loc în Uniunea Europeană sau în întreaga lume.