Anul european pentru combaterea saraciei si a excluziunii sociale



Anul 2010 a fost desemnat de către Comisia Europeană ca fiind Anul european pentru combaterea săraciei şi excluziunii sociale. Reprezintă un program care îşi propune creşterea gradului de conştientizare în ce priveşte problema sărăciei şi a excluziunii sociale. Programul se va derula în toate statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în Islanda şi Norvegia şi va beneficia de un buget total de 17 milioane de euro.

Evenimentele desfăşurate sub egida Anului european sunt organizate în parteneriat de către ţările participante, Uniunea Europeană, societatea civilă (în special organizaţiile non-guvernamentale) şi partenerii sociali. Toţi aceşti actori conclucrează pentru a asigura succesul Anului european. Numeroase activităţi vor fi organizate în întreaga Europa, cum ar fi campanii de creştere a gradului de conştientizare, sesiuni de informare desfăşurate în şcoli, mese rotunde şi sesiuni de formare pentru jurnalişti şi factorii de decizie. Activităţile şi evenimentele planificate la nivel european includ două săptămâni tematice, o competiţie pentru jurnalişti, o expoziţie de artă şi două conferinţe la nivel înalt în lunile ianuarie şi decembrie 2010.

Anul european a fost lansat la Madrid în data de 21 ianuarie 2010, în cadrul conferinţei organizate de către Comisia Europeană în parteneriat cu Preşedinţia spaniolă a Consiliului.

In urmă cu zece ani, odată cu lansarea strategiei Lisabona, liderii europeni s-au angajat să „dea un impuls decisiv combaterii sărăciei” până în anul 2010. În ciuda faptului că de atunci au fost întreprinse mai multe eforturi (prin metoda deschisă de coordonare), un număr important de europeni trăiesc în sărăcie: aproximativ 80 de milioane de oameni, printre care 19 milioane de copii, sunt ameninţaţi de sărăcie. Sărăcia şi excluziunea nu afectează doar bunăstarea unor oameni şi capacitatea lor de a juca un rol în societate, ci afectează dezvoltarea economică. Ţinând cont de toate acestea, Uniunea Europeană subliniază importanţa responsabilităţii colective, implicând factorii de decizie şi actorii din sectorul public şi privat. Anul european pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale va încerca să îi ajute pe cei care işi duc existenţa în sărăcie, să îşi facă auzită vocea.