Standarde europene de siguranta pentru produsele de dormit pentru copii



Accidentele asociate paturilor de copii sunt responsabile în fiecare an de mai multe decese ale copiilor decât cele asociate oricărui alt produs de îngrijire a copiilor. Conform bazei de date europene privind traumatismele, în Uniunea Europeană s-au produs, între 2005 şi 2007, 17 000 de accidente în care au fost implicaţi copii cu vârste între 0 şi 4 ani aflaţi într-un pat de copii. În pofida frecvenţei accidentelor grave, uneori fatale, cauzate de saltelele paturilor de copii, apărătoarele laterale pentru paturile de copii, paturile de copii suspendate, plapumile pentru copii şi sacii de dormit pentru sugari, în momentul de faţă nu există standarde de siguranţă ale UE destinate acestor produse.

Din acest motiv UE a introdus noi standarde de siguranţă pentru produsele de dormit pentru copii – plapumi, saci de dormit şi saltele pentru paturi de copii – care ar trebui să prevină o mare parte a accidentelor asociate paturilor de copii. Astfel în luna octombrie, s-a primit unda verde din partea statelor membre ale UE pentru introducerea de noi reguli.

Noile standarde propuse vor reduce riscul de accidentare, de exemplu, prin sufocare cu părţi laxe, imobilizarea unui copil datorită unui design necorespunzător al unei saltele pentru pat de copii sau asfixierea cauzată de corzi sau bucle. Se vor introduce şi alte standarde necesare, cum ar fi cerinţe referitoare la stabilitate şi design, care să vizeze reducerea riscului de căderi şi de leziuni asociate paturilor de copii suspendate.

Comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva, a declarat: „Este la latitudinea fiecărui părinte sau a fiecărei persoane care se ocupă cu îngrijirea copiilor să hotărască care este cea mai bună modalitate de a asigura siguranţa copiilor. Preocuparea noastră este aceea ca părinţii care aleg să utilizeze aceste produse să nu trebuiască să-şi facă griji cu privire la siguranţa acestora. Trebuie să fim vigilenţi în ceea ce ii priveşte pe cei mai vulnerabili consumatori. Instrucţiunile trebuie să fie foarte clare, produsele trebuie să fie efectiv cât mai sigure posibil şi trebuie să treacă cu succes toate testele de siguranţă necesare.”

Principalele riscuri asociate cu aceste produse sunt:

Saltele de paturi pentru copii – principalele riscuri sunt imobilizarea şi inflamabilitatea. De exemplu, imobilizarea unui sugar datorită unor probleme de design, cum ar fi dimensiunile neadecvate – salteaua este prea mică şi lasă goluri în care copilul poate fi imobilizat sau se poate sufoca. De asemenea, sunt de menţionat riscurile generate de lipsa îndeplinirii cerinţelor privind inflamabilitatea.

Sacii de dormit pentru sugari şi apărătoarele laterale pentru paturi de copii principalele riscuri sunt strangularea, sufocarea şi înecarea, datorate corzilor, buclelor, părţilor detaşabile sau materialelor de umplutură devenite laxe.

Plapumile pentru copii – principalele riscuri sunt sufocarea şi hipertermia. În lipsa unor informaţii adecvate privind siguranţa, ele pot contribui la creşterea incidenţei sindromului de deces subit al sugarilor (SIDS) ca urmare a supraîncălzirii şi asfixierii.

Paturi de sugari suspendate principalele riscuri sunt sufocarea, imobilizarea şi lezarea datorate unui design necorespunzător – mai exact, instabilitate sau lipsa integrităţii structurale (pentru paturile suspendate).

Nou-născuţii dorm, în medie, 16 ore pe zi, iar copiii cu vârste între 3 si 5 ani dorm 11 – 13 ore pe zi. În primii cinci ani din viaţă, sugarii şi copiii mici petrec în spaţiul destinat somnului cel puţin jumătate dintr-o zi sau chiar mai mult. Produsele destinate spaţiului de dormit trebuie să fie sigure, deoarece acesta este spaţiul în care sugarii şi copiii mici sunt cel mai frecvent lăsaţi nesupravegheaţi timp îndelungat.

Noile standarde UE vor introduce noi cerinţe de siguranţă destinate a îmbunătăţi siguranţa generală a acestor produse. De exemplu, saltelele pentru paturi de copii vor trebui să fie concepute astfel încât să se minimizeze riscurile de imobilizare sau asfixiere, prin asigurarea lipsei golurilor dintre saltea şi baza patului şi prin reducerea posibilităţii ca salteaua să fie ridicată cu uşurinţă de copiii aflaţi în pat. Nu se va permite ca sacii de dormit pentru copii, plapumile pentru copii şi apărătoarele laterale pentru paturi de copii să aibă corzi, bucle, părţi mici detaşabile sau margini ascuţite care ar putea determina strangulare, sufocare sau alte leziuni.