„Femeia Antreprenor 2024”
Obiectivul apelului este de a încuraja și de a stimula înființarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii conduse de femei manager în sectorul IMM.
Beneficiarii eligibili sunt întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) care îndeplinesc criteriile și condițiile specificate în procedura de implementare a programului, dar cel mai important, sunt conduse de femei.
Valoarea maximă acordată unui proiect este de 200.000 lei, reprezentând maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.
- Se dorește acordarea de ajutor de minimis unui număr de 1000 de beneficiare.
Beneficiarii asigură o cofinanțare în procent de minimum 10% din valoarea eligibilă a proiectului.
Condiții de eligibilitate:
- Beneficiarul trebuie să fie o societate comercială de tipul întreprinderii mici și mijlocii (IMM) conform prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.
- Societățile sunt înființate până la data de 31.12.2021.
- Beneficiarul trebuie să aibă sediul social și să desfășoare activitatea în România, având înregistrată aceeași activitate la Registrul Comerțului în momentul depunerii cererii de finanțare.
- Beneficiarul trebuie să fie înregistrat la Autoritatea Fiscală competentă și să fie în regulă cu plata obligațiilor fiscale și a contribuțiilor sociale la bugetul de stat.
- Cel puțin 50% din părțile sociale/acțiuni ale societății aplicante sunt deținute de femei.
- Minimum 6 luni vechimea calității de administrator feminin al societății
Aplicațiile vor fi transmise exclusiv online, prin intermediul platformei informatice dedicate, disponibilă la adresa: https://minimis.imm.gov.ro
Sursa: https://fonduri-structurale.ro/finantari/576/femeia-antreprenor
Perioada de înscriere începe pe 30 iulie 2024. Aceasta rămâne deschisă timp de 45 de zile lucrătoare, începând cu ora 10:00 a primei zile și până la ora 20:00 a ultimei zile.
Schemă de investiții majore în industriile cu tradiţie
Apelul de proiecte vizează finanțarea activităților de investiții în scopul dezvoltării regionale, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 300/2024. Se finanțează în principal investiții inițiale în active corporale și necorporale, care au drept rezultat înființarea de noi unități economice, extinderea capacității unităților existente, diversificarea producției sau schimbarea fundamentală a procesului de producție.
Beneficiari eligibili:
- Întreprinderi nou-înfiinţate, adică întreprinderea înfiinţată în anul înregistrării cererii de acord pentru finanţare sau întreprinderea care a desfășurat/nu a desfăşurat activitate economică, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi înainte de data înregistrării cererii
- Întreprinderi în activitate
- întreprindere mijlocie – este întreprinderea care are între 50 şi 249 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţine active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro;
- întreprindere mică – este întreprinderea care are între 10 şi 49 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţine active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;
- microîntreprindere – este întreprinderea care are până la 9 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţine active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei
- întreprinderi mari
Sunt eligibile investiţiile care se realizează în unul dintre sectoarele:
- Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor;
- Fabricarea băuturilor;
- Prelucrarea lemnului;
- Fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie;
- Fabricarea substanțelor și a produselor chimice;
- Fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice;
- Fabricarea altor produse din minerale nemetalice;
- Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații;
- Fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice;
- Fabricarea echipamentelor electrice;
- Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor;
- Fabricarea altor mijloace de transport;
- Fabricarea de mobilă;
- Colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor; activități de recuperare a materialelor reciclabile;
- Alte industrii.
Termen limită depunere proiecte: 9 septembrie 2024.
Sursa: https://fonduri-structurale.ro/finantari/809/schema-de-investitii-majore-in-industriile-cu-traditie