Evenimentele săptămânii 15 – 21 ianuarie 2024



* Comisia Europeană a solicitat explicaţii unui număr de 17 mari platforme online, printre care Amazon, Google şi TikTok, suspectate că nu respectă obligaţia de a-şi deschide datele pentru accesul cercetătorilor agreaţi de UE.

Comisia subliniază că subiectul este ‘deosebit de important’ odată cu apropierea alegerilor pentru Parlamentul European şi, în general, pentru a se asigura de absenţa de ‘conţinuturi ilicite’, fie că este vorba despre difuzarea de informaţii sau despre produse vândute online.

Accesul la date este un subiect foarte sensibil pentru giganţii internetului, care păstrează pe cât posibil secretul în privinţa algoritmilor lor.

Avertismentul vizează 17 companii: AliExpress, Amazon Store, AppStore, Bing, Booking.com, Facebook, Google Search, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, YouTube şi Zalando.

Aceste platforme au termen până la 8 februarie să răspundă întrebărilor Comisiei cu privire la măsurile luate pentru a se conforma obligaţiilor prevăzute de DSA. ‘În funcţie de evaluarea răspunsurilor, Comisia va stabili etapele viitoare’, a explicat aceasta.

Solicitarea Comisiei constituie o primă etapă a unei proceduri care ar putea conduce la final la sancţiuni financiare severe în caz de încălcări dovedite şi prelungite ale reglementărilor DSA. În cazuri extreme, amenzile pot ajunge la 60% din cifra de afaceri globală a companiilor respective.

* Consiliul Uniunii Europene a adoptat în mod oficial un regulament de modernizare şi simplificare a structurii taxelor plătite Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA). Noile norme vor asigura atât o finanţare adecvată pentru EMA, cât şi un sprijin suficient care să le permită autorităţilor naţionale competente să îşi îndeplinească sarcinile de evaluare ştiinţifică.

Noul regulament instituie trecerea de la un sistem forfetar la un sistem de taxe bazat pe costuri şi asigură sustenabilitatea reţelei europene de reglementare formate din EMA şi autorităţile naţionale abilitate, furnizând o bază financiară solidă pentru susţinerea operaţiunilor acestora.

De asemenea, noul regulament face sistemul mai flexibil şi mai adaptabil la nevoile viitoare, incluzând dispoziţii privind actualizarea taxelor sau adaptarea acestora la circumstanţele în schimbare, simplifică legislaţia existentă şi asigură fuziunea, într-un singur instrument juridic, a conţinutului celor două regulamente actuale privind taxele aferente activităţilor de farmacovigilenţă şi altor activităţi decât farmacovigilenţa.

Sursa: Agerpres