Evenimentele săptămânii 11 – 17 decembrie 2023



* Consumatorii trebuie să poată lua decizii informate şi mai sănătoase cu privire produsele agroalimentare, cum ar fi mierea, sucul de fructe, gemul, jeleul şi marmelada, conform unui text adoptat marţi de eurodeputaţi, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg.

Parlamentul European şi-a adoptat poziţia cu privire la revizuirea aşa-numitelor directive privind micul dejun, cu 522 de voturi pentru, 13 împotrivă şi 65 de abţineri. Propunerea actualizează normele privind compoziţia, denumirea, etichetarea şi prezentarea anumitor produse alimentare pentru micul dejun.

Eurodeputaţii sunt de acord că ţara în care a fost recoltată mierea ar trebui să fie menţionată pe etichetă. PE adaugă că, pentru sucurile de fructe, gemuri, jeleuri, marmelade şi piureul de castane dulci, ţara de origine a fructelor utilizate trebuie, de asemenea, indicată pe eticheta frontală.

Dacă mierea sau fructele utilizate provin din mai multe ţări, deputaţii europeni vor ca statele de origine să fie enumerate pe etichetă în ordine descrescătoare, în funcţie de proporţia pe care o reprezintă în produsul final.

Pentru a limita frauda, europarlamentarii vor să instituie un sistem de trasabilitate pentru lanţul de aprovizionare cu miere pentru a cunoaşte originea produsului. Ei doresc, de asemenea, ca UE să înfiinţeze un laborator de referinţă pentru miere pentru a îmbunătăţi controalele şi a detecta falsificarea, prin teste sistematice.

* Parlamentul European a aprobat planurile de stimulare a aprovizionării UE cu materii prime critice.

Legea privind materiile prime critice vizează consolidarea competitivităţii şi suveranităţii UE.

Pentru a realiza acest lucru, legea intenţionează să reducă birocraţia, să stimuleze inovarea de-a lungul lanţului valoric şi să sprijine întreprinderile mici şi mijlocii. Ea urmăreşte, de asemenea, să încurajeze cercetarea şi dezvoltarea de materiale alternative, precum şi metode de extracţie şi de producţie mai ecologice.

Legea va oferi stimulente economice şi un mediu de afaceri mai stabil şi mai sigur pentru proiectele miniere şi de reciclare. Procedurile de autorizare vor fi mai rapide şi mai simple.

În timpul negocierilor cu Consiliul, deputaţii europeni au cerut o atenţie sporită pentru producţia şi dezvoltarea de materiale care pot înlocui materiile prime strategice. De asemenea, europarlamentarii s-au asigurat că au fost stabilite obiective pentru a promova extracţia unor materii prime strategice din deşeuri. Ei au subliniat, de asemenea, necesitatea reducerii birocraţiei, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Deputaţii europeni au subliniat importanţa încheierii de parteneriate strategice cu ţări terţe pentru materii prime critice, pentru a diversifica aprovizionarea UE, asigurându-se că aceste parteneriate sunt benefice pentru toate părţile implicate. Ei au asigurat măsuri pentru a deschide calea către parteneriate pe termen lung, oferind transfer de cunoştinţe şi tehnologie, formare şi dezvoltare profesională necesare pentru noi locuri de muncă, cu condiţii de muncă şi salarii mai bune. Eurodeputaţii au convenit, de asemenea, să se asigure că cele mai bune standarde de mediu pentru extracţie şi prelucrare sunt respectate în ţările partenere.

Sursa: Agerpres