Evenimentele săîtămânii 6 – 12 noiembrie 2023



* Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat un ajutor suplimentar de 25 de milioane de euro pentru palestinienii din Fâşia Gaza, ceea ce ridică la 100 de milioane de dolari suma totală a ajutorului umanitar european.

* Comisia Europeană a adoptat Pachetul de extindere 2023, care oferă o evaluare detaliată a stadiului actual şi a progreselor înregistrate de Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia şi, pentru prima dată, Ucraina, Republica  Moldova şi Georgia pe drumul lor către aderarea la Uniunea Europeană. Raportul se concentrează în special pe progresele înregistrate în punerea în aplicare a reformelor fundamentale, precum şi pe oferirea de orientări clare cu privire la priorităţile viitoare în materie de reformă. Aderarea este şi va rămâne un proces bazat pe merit, care depinde în totalitate de progresele obiective realizate de fiecare ţară, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene publicat pe site-ul său. Consiliul trebuie acum să ia în considerare recomandările de Comisiei şi să ia decizii cu privire la paşii de urmat în procesul de extindere.

* Reprezentaţii Parlamentului European şi preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra noilor reguli menite să crească transparenţa campaniilor electorale şi rezistenţa la interferenţele externe. Noile norme vor reglementa publicitatea politică, în special pe cea online, în ţările membre.

* Miniştrii economiei din statele Uniunii Europene au adoptat decizii de aprobare a planurilor de redresare şi rezilienţă modificate ale Danemarcei, Lituaniei, Austriei şi Suediei. Planurile de redresare şi rezilienţă modificate includ acum un nou capitol privind REPowerEU. Acest lucru va contribui la accelerarea tranziţiei ţărilor către o energie curată, la diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale acestora şi la îmbunătăţirea eficienţei lor energetice. Pentru a finanţa ambiţia sporită a planurilor lor, Danemarca, Lituania şi Suedia au solicitat să transfere către planuri cota care le revine din rezerva de ajustare la Brexit (RAB), în conformitate cu Regulamentul REPowerEU. Potrivit analizei Comisiei Europene, modificările prezentate de statele membre nu afectează relevanţa, eficacitatea, eficienţa şi coerenţa planurilor lor de redresare şi rezilienţă.

* Parlamentul European şi statele membre ale Uniunii Europene (UE) au ajuns la un acord asupra unui proiect legislativ cheie privind refacerea naturii şi a biodiversităţii, care s-a confruntat cu piedici în special în privinţa agriculturii, conform AFP. Textul va impune statelor membre să pună în aplicare măsuri de refacere a naturii pe cel puţin 20% din suprafeţele terestre şi marine ale UE până în 2030, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului, care reprezintă cele 27 de ţări membre. Parlamentarii europeni au salutat acordul la care s-a ajuns, însă criticii au subliniat elementele care au fost diluate. Comisia Europeană a propus textul în 2022. În conformitate cu Acordul internaţional de la Kunming-Montreal (COP15 privind biodiversitatea), legislaţia va impun celor 27 de state membre UE să restaureze cel puţin 30% din habitatele deteriorate până în 2030, apoi 60% până în 2040 şi 90% până în 2050.

Sursa: Agerpres