Evenimentele săptămânii 14 – 20 august 2023



* Comisia Europeană a decis să înregistreze iniţiativa cetăţenească europeană (ICE) intitulată „Conservarea şi dezvoltarea culturii, educaţiei, limbii şi tradiţiilor ucrainene în statele UE”. Organizatorii iniţiativei solicită Comisiei să propună o nouă legislaţie pentru a conserva cultura, limba, tradiţiile şi patrimoniul ucrainean, precum şi să instituie o structură paneuropeană privind centrele de integrare. După înregistrarea actului, iniţiatorii au la dispoziţie şase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. Dacă în termen de un an de la începutul perioadei de colectare o iniţiativă cetăţenească europeană primeşte un milion de declaraţii de susţinere din cel puţin şapte state membre, Comisia va decide dacă va da curs sau nu acestei solicitări şi va trebui să îşi argumenteze decizia, scrie site-ul https://ec.europa.eu/.

*  Comisia Europeană a adoptat regulile care reglementează punerea în aplicare a mecanismului de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM) în timpul fazei sale de tranziţie, care începe la 1 octombrie a acestui an şi durează până la sfârşitul anului 2025.

Regulamentul de punere în aplicare publicat la această dată detaliază obligaţiile tranzitorii de raportare pentru importatorii UE de bunuri CBAM, precum şi metodologia tranzitorie pentrucalcularea emisiilor încorporate eliberate în timpul procesului de producţie a mărfurilor CBAM, notează site-ul Comisiei.

* Potrivit datelor publicate de Eurostat, în anul 2022, UE a produs 3,2 miliarde de litri de îngheţată, marcând o creştere de 5% faţă de anul precedent. Dintre ţările UE, Germania a fost principalul producător de îngheţată în 2022, producând 620 de milioane de litri de îngheţată, urmată de Franţa (591 de milioane de litri) şi Italia (571 de milioane de litri).

Pe lângă faptul că este cel mai mare producător de îngheţată în 2022, Germania a produs în medie cea mai ieftină îngheţată, la 1,5 euro pe litru. Franţa a raportat un preţ mediu de 1,9 euro pe litru de îngheţată, în timp ce Italia a raportat un preţ mediu de 2,3 euro pe litru de îngheţată.

Cea mai scumpă îngheţată a fost produsă în Austria, cu un preţ mediu de 7 euro pe litru, urmată de Danemarca (4,4 euro pe litru) şi Finlanda (2,8 euro pe litru).

Sursa: Agerpres