Evenimentele săptămânii 24 – 31 iulie 2023



* Consiliul European a adoptat un regulament care reînnoieşte şi extinde suspendarea temporară a tuturor tarifelor rămase în vigoare şi a sistemului preţurilor de intrare care sunt încă aplicabile pentru şapte produse agricole pentru încă un an, până la 24 iulie 2024. Măsurile continuă să acopere toate cele şapte produse agricole pentru care exporturile din Republica Moldova către UE nu sunt încă complet liberalizate în cadrul zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare (DCFTA), deoarece fac obiectul unor contingente scutite de taxe vamale: prune, struguri de masă, mere, tomate, usturoi, cireşe şi suc de struguri.

* Comisia pentru energie din Parlamentul European a decis, în 19 iulie, să respingă o propunere care viza plafonarea veniturilor excepţionale generate de producătorii de electricitate, în situaţia în care Europa se va confrunta cu o nouă criză energetică, o propunere care s-a lovit de opoziţia acerbă a industriei energetice.

* Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut la 6,4% în iunie, de la 7,1% în mai, în timp ce Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia şi România sunt statele membre UE cu cel mai ridicat indice al preţurilor de consum, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În iunie, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (19,9%), Slovacia (11,3%), Cehia (11,2%), Polonia (11%) şi România (9,3%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Luxemburg (1%), Belgia şi Spania (ambele cu 1,6%).

Comparativ cu mai, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 25 ţări membre, inclusiv în România (de la 9,6% la 9,3%), a rămas stabilă în Croaţia şi a crescut în Germania.

Sursa: Agerpres