SCHENGEN – poarta ta către libera circulație în Europa



Schengen, un sat din sudul Luxemburgului pe râul Moselle, situat în locul în care se reunesc teritoriile părților contractante inițiale ale Acordului Schengen (Franța, Germania și statele Benelux), a devenit un sinonim pentru eliminarea controalelor la frontierele interne și pentru libera circulație în Europa.

Evoluția spațiului Schengen a fost treptată, începând la 14 iunie 1985, când cinci țări (Belgia, Franța, Germania, Luxemburg și Țările de Jos) au semnat Acordul Schengen. Cinci ani mai târziu, Convenția Schengen reglementa modul în care se aplică în practică eliminarea controalelor la frontierele interne. De asemenea, convenția stabilea o serie de măsuri compensatorii necesare privind intensificarea controalelor la frontierele externe, definirea procedurilor pentru eliberarea vizelor uniforme, adoptarea de acțiuni împotriva traficului de droguri și instituirea unui sistem comun de schimb de informații – Sistemul de informații Schengen (SIS).

Eliminarea efectivă a controalelor la frontiere a început la 26 martie 1995, când șapte țări (cele cinci țări inițiale plus Portugalia și Spania) au desființat controalele la frontierele lor interne.

De atunci, spațiul fără controale la frontierele interne s-a extins în mod constant, incluzând în prezent 22 de state membre ale UE – Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia – și patru țări care nu sunt membre ale UE – Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

În viitor, odată cu eliminarea controalelor încă aplicate la frontierele interne cu Bulgaria, Croația și România, spațiul fără controale la frontierele interne va cuprinde 29 de țări europene.

Fiecare țară Schengen este evaluată cu regularitate de către UE pentru a se asigura că normele convenite sunt aplicate corect de către toți.

Despre aceste subiecte găsiți în broșura SCHENGEN – poarta ta către libera circulație în Europa, Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2022.

Centrul Europe Direct Argeș pune la dispoziția cititorilor un exemplar al acestui material informativ, în limba română.