Evaluarea informațiilor din mediul online



Centrul Europe Direct Argeș din cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș a organizat, în data de 24 iunie 2021, un atelier de formare despre evaluarea informațiilor în mediul online și rolul bibliotecilor în alfabetizarea media și informațională a publicului.

Evenimentul a avut loc online, pe platforma Cisco Webex, unde au participat peste 30 de multiplicatori de informație europeană și bibliotecari din județul Argeș care au fost dornici să cunoască rezultatele europene în direcția combaterii dezinformării.

Prin intermediul domnului lector Robert Coravu, de la Facultatea de Litere din cadrul Universității din București, participanții au descoperit tipologia informațiilor corecte din mediul online (context fals, conținut modificat), strategii, metode și instrumente pentru informarea corectă, dar și cum pot utiliza informațiile din toate tipurile de media în mod eficient, responsabil și etic, dezvoltând-și propriile abilități de gândire critică.

În cadrul atelierului au fost prezentate informații despre viziunea și obiectivele Comisiei Europene pentru a asigura o transformare digitală reușită a Europei până în 2030 și a fost promovată Conferința privind Viitorul Europene cu platforma digitală multilingvă, unde fiecare cetățean își poate aduce contribuția proprie la diferite consultări, poate împărtăși idei și participa la multiple evenimente europene.

Pe baza unui chestionar, multiplicatorii de informație europeană au răspuns la întrebări și au oferit câteva idei acolo unde au considerat că trebuie să aducă mai multe îmbunătățiri Uniunea Europeană. Astfel, 90% dintre participanți au considerat că la nivelul tuturor statelor membre ar trebui să existe profesori și formatori competenți în domeniul digital, 80% dintre respondenți au considerat că este nevoie de mai multă implicare din partea Uniunii Europene în domeniul educației, formării și sănătății, iar 90% dintre participanți au considerat că situația economică reprezintă una dintre cele mai provocatoare probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană la momentul actual.

Conferința reprezintă o ocazie unică și oportună pentru cetățenii europeni de a dezbate provocările și prioritățile Europei, iar până în 2022 vor fi prezentate concluziile astfel încât să ofere orientări privind viitorul Europei.