Centrul de Consultanta pentru Programe Culturale Europene



Centrul de Consultanţă pentru Programe Culturale Europene îşi propune să contribuie la stabilirea unui cadru favorabil pentru schimbul de valori dinspre România către spaţiul culturii europene, să susţină crearea de parteneriate între instituţii culturale din România şi Europa, precum şi să înzestreze operatorii culturali din România cu instrumentele necesare pentru a avea acces la resurse financiare alternative în vederea realizării de proiecte culturale şi artistice. Totuşi, acesta nu poate garanta operatorilor culturali cu care colaborează că vor fi selectaţi cu certitudine pentru finanţări.

Această instituţie acţionează în conformitate cu prevederile art 151 al Tratatului Comunităţii Statelor Europene asumate de România prin Documentul de Poziţie al Capitolului 20 din Planul Naţional de Aderare a României la Uniunea Europeană şi prin Decizia Consiliului de Asociere UE-România 6/2001. Continuă să îndeplinească obligaţiile asumate de Punctul de Contact Cultural asigurând gratuit, la cererea operatorilor culturali români (organizaţii publice sau private), servicii de informare şi consultanţă pentru elaborarea proiectelor culturale în cadrul Programului Uniunii Europene „Cultura 2000”.

Împreună cu partenerul său, Institutul European al Itinerariilor Culturale din Luxemburg, evaluează şi organizează itinerarii culturale cu vocaţie europeană care se pot constitui în posibile proiecte de turism cultural.

Centrul de Consultanţă pregăteşte, prin seminarii, stagii de formare, dezbateri, piaţa culturală din România pentru a fi în măsură să atragă fonduri europene, altele decât cele propuse de Programul „Cultura 2000”, în vederea realizării proiectelor culturale şi artistice.

În colaborare cu Centrul pentru Formare, Educaţie Permanentă şi Management în Domeniul Culturii realizează stagii de specializare în administrarea şi gestionarea proiectelor culturale.De asemenea, stabileşte relaţii contractuale sau de parteneriat cu alte instituţii în vederea derulării unor proiecte de interes comun, altele decât cele din cadrul Programului „Cultura 2000”. Pentru a-şi îndeplini misiunea, Centrul poate iniţia şi organiza acţiuni culturale şi poate produce şi distribui materiale de prezentare şi de informare.

Totuşi, acest centru de consultanţă pentru programe culturale europene nu are dreptul de a conveni contracte de consultanţă pentru proiecte destinate Programului „Cultura 2000” şi nu poate da calificative proiectelor pentru care oferă consultanţă. De asemenea, nu poate suplini absenţa condiţiilor minimale pentru lansarea unui proiect de interes european: competenţe ale operatorului cultural în stăpânirea unei limbi de circulaţie europeană, acces la internet şi conexiuni telefonice. Pentru a afla mai multe detalii, accesaţi: http://www.eurocult.ro/misiune/index.htm