Sisteme de alerta rapida pentru alimente si furaje (SARAF)



Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (SARAF) – un instrument important pentru eforturile UE de asigurare a siguranţei alimentare – a împlinit anul acesta 30 de ani. Raportul pentru anul 2008 privind sistemul arată că numărul de notificări de alertă din 2008 s-a redus aproape la jumătate faţă de 2007.

În 2008, SARAF a fost pus din nou la încercare în unele dintre cele mai importante incidente de siguranţă alimentară din ultimii ani. Printre cazuri se numără descoperirea de ulei mineral în uleiul de floarea soarelui din Ucraina (39 de ţări implicate, 99 de notificări de urmărire), descoperirea de melamină în alimente din China (incident cu impact global, 84 de notificări SARAF şi 101 notificări de urmărire) şi urmele de dioxină detectate în carnea de porc din Irlanda (54 de ţări implicate şi 230 de notificări de urmărire).

Astfel, s-a introdus un nou tip de notificare: respingeri la frontieră. Înainte, acestea făceau parte dintre notificările de informare. Acestea sunt notificări cu privire la produse cărora li s-a refuzat intrarea pe teritoriul Comunităţii şi li s-a dat o altă destinaţie sau au fost distruse. 56% dintre respingerile la frontieră s-au referit la produse cărora li s-a refuzat intrarea din cauza nivelurilor prea mari de micotoxine.

SARAF oferă posibilitatea unui schimb rapid şi eficient de informaţii între statele membre şi Comisie atunci când se detectează riscuri pentru sănătatea umană în lanţul alimentar şi furajer. Toţi membrii SARAF (UE-27, Comisia, EFSA, Norvegia, Liechtenstein şi Islanda) posedă un serviciu 24 de ore din 24 pentru a se asigura că notificările urgente se trimit, se recepţionează şi primesc un răspuns în cel mai scurt timp posibil.

Datorită SARAF s-au evitat numeroase riscuri pentru siguranţa alimentară înainte ca acestea să producă orice fel de probleme consumatorilor.

Pentru mai multe informaţii privind sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje, accesaţi: http://ec.europa.eu/rasff