Programul european URBACT II



Comisia Europeană a aprobat URBACT II 2007-2013, un program de cooperare teritorială europeană care acoperă Uniunea Europeană în întregime, plus Norvegia şi Elveţia. Programul îşi propune să promoveze cooperarea în domeniile dezvoltării urbane şi să stimuleze schimbul de experienţă între oraşele europene.

Acesta deţine un buget total de aproximativ 68 de milioane EUR şi este un program de schimb şi de învăţare pentru oraşele care contribuie la iniţiativa Comisiei Europene „Regiunile pentru schimbarea economică”.

Programul pentru reţeaua de dezvoltare urbană URBACT II îşi propune să amelioreze eficienţa politicilor de dezvoltare urbană şi să consolideze conceptul comun de dezvoltare urbană integrată.

Principalul obiectiv al programului este să furnizeze un instrument de schimb şi de învăţare pentru factorii de decizie politică, practicienilor şi altor organisme implicate în dezvoltarea politicilor urbane: URBACT II este o platformă de schimb utilizată pentru a înfiinţa reţele tematice şi grupuri de lucru („proiecte”) – fiecare proiect fiind compus în principal din oraşe, însă autorităţile locale, universităţile şi centrele de cercetare se pot implica de asemenea.

Programul URBACT II pune accentul pe următoarele priorităţi pentru cooperare:

1. Oraşe, motoare pentru creştere economică şi locuri de muncă cu principalele subteme: promovarea spiritului antreprenorial, ameliorarea inovării şi economiei cunoaşterii, locuri de muncă şi capital uman (şansele de angajare, calificarea, accesul la piaţa forţei de muncă, sistemele de învăţământ şi de formare, crearea de locuri de muncă, în special pentru grupuri şi zone defavorizate).

2. Oraşe atractive care asigură coeziunea cu principalele subteme: dezvoltarea integrată a zonelor defavorizate şi a zonelor cu risc de a deveni defavorizate – locuri cu terenuri dezafectate, zone intraurbane, zone de periferie defavorizate, integrarea socială – locuinţe, gestionarea imigrării, tinerii, sănătatea, asigurările, cultura, aspecte de mediu – deşeuri, o mai bună monitorizare a mediului, ameliorarea calităţii aerului, calitatea şi furnizarea apei, energiile regenerabile, politicile integrate de transport, transformarea într-o societate a reciclării.

3. Asistenţă tehnică, disponibilă pentru a asigura administrarea eficace şi eficientă a programului URBACT II. Aceasta sarcină este încredinţată, în principal, secretariatului URBACT, de către autoritatea de management a programului.