Evenimentele săptămânii 21 – 27 septembrie 2020



***

Lansarea Raportului european privind drogurile 2020

Raportul european privind drogurile analizează recentele modalităţi de utilizare a drogurilor şi tendinţele pieţei din întreaga UE, Turcia şi Norvegia. Raportul din acest an arată o creştere a disponibilităţii cocainei, cu confiscări la un nivel record de 181 de tone, aproape o dublare a capturilor de heroină, în cantităţi de până la 9,7 tone şi o disponibilitate ridicată a unor droguri cu un grad ridicat de puritate în UE. Raportul cercetează, de asemenea, apariţia de opioide sintetice noi, deosebit de îngrijorătoare pentru sănătate, şi abordează provocările cauzate de pandemia de coronavirus.

***

Belgia a anunţat relaxarea unor măsuri de combatere a epidemiei de coronavirus, deşi numărul de cazuri este în creştere. Nu va mai fi obligatorie purtarea măştilor în spaţii deschise, iar perioada de autoizolare a celor care au intrat în contact cu persoane infectate se va reduce la şapte zile.

***

Comisia Europeană le-a cerut statelor membre ale UE să reacţioneze în faţa creşterii generalizate a noilor cazuri de COVID-19 pentru a putea evita astfel o situaţie similară celei trăite în primăvară, când epidemia s-a extins masiv şi a determinat impunerea unor restricţii dure.

În acest context, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să menţină carantina de 14 zile în cazul persoanelor care sunt contacţi ai unui caz pozitiv de SARS-CoV-2, după ce câteva ţări au redus această perioadă la zece sau chiar şapte zile.

Evaluarea actualizată a riscurilor, disponibilă pe site-ul Comisiei Europene, arată că ratele de notificare au crescut continuu în UE şi în Regatul Unit începând cu luna august şi că măsurile luate nu au fost întotdeauna suficiente pentru a reduce sau a controla expunerea la virus. Prin urmare, este esenţial ca statele membre să aplice pe scară largă toate măsurile necesare încă de la primul semn de izbucnire a unor noi focare. Ele includ intensificarea testării şi depistării contacţilor, îmbunătăţirea supravegherii asistenţei medicale publice, asigurarea unui acces mai bun la echipamente individuale de protecţie şi la medicamente şi asigurarea unei capacităţi suficiente de asistenţă medicală.

***

Romii şi nomazii din statele bogate ale UE se confruntă cu inegalităţi frapante (raport).

Speranţa de viaţă a persoanelor nomade din Europa de Vest este cu zece ani mai mică decât a populaţiei generale, indică o anchetă la nivel european, care scoate la lumină sărăcia şi inegalităţile frapante de care suferă aceste minorităţi din ţările bogate ale blocului comunitar.

Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) a intervievat peste 4.600 de romi, nomazi şi membri ai altor minorităţi tradiţional itinerante din Marea Britanie, Belgia, Franţa, Irlanda, Olanda şi Suedia.

Raportul arată că aproape un sfert din aceşti copii trăiesc în familii în care nu există venituri suficiente pentru necesităţi de bază precum hrană sănătoasă, încălzire sau chirie.

La nivelul UE, doar 6,5% dintre toţi copii suferă de astfel de privaţiuni.

Sursa: Agerpres