Cartea albă privind viitorul Europei



Pentru generații întregi, Europa a reprezentat întotdeauna viitorul.

Cu șaizeci de ani în urmă, inspirați de acest vis al unui viitor comun trăit în pace, membrii fondatori ai UE au pornit în călătoria unică și ambițioasă a integrării europene. Au convenit să își rezolve conflictele la masa negocierilor, mai degrabă decât pe câmpurile de luptă. Au înlocuit utilizarea forțelor armate cu puterea legii. Le-au oferit și altor țări posibilitatea de a li se alătura, reunificând Europa și făcându-ne mai puternici. Prin urmare, trecutul nostru zbuciumat a fost lăsat în urmă, făcând loc unei perioade de șapte decenii de pace și unei Uniuni extinse, cu 500 de milioane de cetățeni care trăiesc în libertate într-una dintre economiile cele mai prospere din lume. Imaginile luptelor în tranșee și ale câmpurilor de la Verdun sau ale unui continent despărțit de Cortina de Fier și de Zidul Berlinului au fost înlocuite cu o Uniune care se remarcă drept reper de pace și stabilitate. Sacrificiul generațiilor

UE este în prezent locul în care cetățenii europeni se pot bucura de o diversitate unică de cultură, idei și tradiții într-o Uniune care măsoară patru milioane de kilometri pătrați. Este locul în care și-au construit legături de o viață cu alți cetățeni europeni și pot călători, studia și lucra în afara frontierelor naționale fără a schimba valută. Este locul în care statul de drept a înlocuit regula pumnului de fier. Este locul în care nu doar se vorbește despre egalitate, ci aceasta continuă să fie promovată.

Prezenta carte albă este contribuția Comisiei Europene la acest capitol al proiectului european.

Cele cinci scenarii expuse în prezenta carte albă vor contribui la orientarea dezbaterii privind viitorul Europei. Acestea oferă o serie de imagini ale modului în care ar putea arăta Uniunea în 2025, în funcție de alegerile pe care le facem împreună. Pentru fiecare scenariu, se pleacă de la premisa că cele 27 de state membre avansează împreună, ca o Uniune.

Puteți vizualiza și descărca această broșură de la următorul link:

https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/cartea_alba_privind_viitorul_europei_ro.pdf