Cum se acordă finanțările pentru proiectele care luptă împotriva Coronavirus



Comisia Europeană invită start-upurile & IMM-urile cu tehnologii relevante în tratarea, testarea și monitorizarea Coronavirus să aplice la finanțare. Anunțul este deosebit de atractiv pentru cei cu idei inovatoare:

– Finanțarea nu e nouă, ci se face prin EIC Accelerator. EIC Accelerator a fost lansat anul trecut în iunie. Practic el continuă eforturile SME Instrument și aduce ca noutate componenta de equity în finanțare.

– Depunerea aplicațiilor se face e o dată la 3 luni (cut-off dates).

– IMM-urile inovatoare din toată UE pot depune proiecte pentru o finanțare de max 2,5 mil euro grant + 15 mil euro equity.

– Aplicațiile care adresează efectele pandemiei nu vor fi tratate preferențial, ci vor fi evaluate în aceleași condiții ca ceilalți aplicanți. Aici așteptăm rapid dinspre CE & Parlament linii dedicate inclusiv pentru cei care vor să dezvolte o aplicație de la zero.

Pe scurt, iată ce trebuie respectat inclusiv pentru cut-off date-ul de peste doar câteva zile, din 18 martie 2020. Următorul cut-off date este pe 19 mai 2020.

Contribuția solicitantului: 30%

Nivelul de pregătire tehnologică trebuie să fie de minimum 6 (modelul trebuie să fie demonstrat în condiții relevante de funcționare – adică tehnologia trebuie deja să fi fost testată).

Aplicația trebuie să includă o analiză a pieței și a concurenței & o detaliere a eforturilor făcute pentru a obține finanțare din alte surse.

Comisia evaluează aplicațiile în aprox 2 luni (există evaluare tehnică + pitchuri). În condițiile pandemiei, CE va trebui să reașeze evaluarea – pitchurile pot fi online.

Proiectele durează maximum 2 ani.

Condițiile în care se acordă aceste finanțări pentru proiecte inovatoare (indiferent de tematica proiectelor), pot fi consultate aici.

Sursa: https://www.fonduri-structurale.ro/blog/?p=1134