Serviciul European de Voluntariat



Serviciul European de Voluntariat este un program al Comisiei Europene prin care poţi desfăşura activităţi de voluntariat într-o ţară membră a Uniunii Europene. Tu alegi domeniul în care să te implici şi ţara în care doreşti să mergi.

În calitate de voluntar vei derula o activitate non-profit, prin urmare, pe perioada stagiului de voluntariat toate cheltuielile îţi sunt acoperite şi ţi se oferă bani de buzunar. Comisia Europeană suportă toate cheltuielile legate de stagiul de voluntariat al unui tânăr, astfel încât acesta nu trebuie să plătească nimic din banii proprii. Cheltuielile sunt împărţite între organizaţia gazdă, cea care trimite şi Uniunea Europeană. Voluntarului îi sunt asigurate, prin program, cazarea, masa, asigurarea medicală şi cheltuielile implicate de obţinerea vizei şi de deplasare din ţara sa în cea în care va desfăşura stagiul de voluntariat. De asemenea, este prevăzută o sumă, în medie 200 €, pentru cheltuieli ocazionale (bani de buzunar). Nivelul alocaţiilor financiare este stabilit în funcţie de condiţiile economice ale ţării gazdă.

Perioada pe parcursul căreia poţi derula activităţi de voluntariat în Europa se împarte în 2 categorii: programe de scurtă durată (short-term EVS) şi programe de lungă durată (long-term EVS). Programele de scurtă durată presupun derularea stagiului de voluntariat pe o perioadă de la 3 săptămâni până la 6 luni, iar programele de lungă durată pot fi desfăşurate în stagii cu durata de la 6 luni la 12 luni.

Sunt eligibili tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, rezidenţi legal în ţările participante la program (ţările membre ale Uniunii Europene, ţările aflate în proces de aderare la Uniunea Europeană şi în unele excepţii, alte ţări europene ca Norvegia, Turcia şi altele). În cazuri excepţionale, la program pot participa şi tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani.

Terminologia specifică acestui program cuprinde trei actori importanţi: voluntarul, organizaţia de trimitere (sending – organization), organizaţia -gazdă (hosting organization).

Organizaţia de trimitere este o organizaţie din România, organizaţie cu care voluntarul a mai colaborat, sau doreşte să colaboreze. Rolul organizaţiei este de a explica tânărului care sunt condiţiile specifice ale programului european de voluntariat şi, în plan administrativ, de a depune la Agenţia Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor (ANSIT) formularul de aplicare pentru stagiul de voluntariat.

Organizaţia gazdă este acea organizaţie dintr-o ţară membră a Uniunii Europene în care voluntarul doreşte să îşi desfăşoare stagiul. Pentru ca o organizaţie să poată primi voluntari prin Serviciul European de Voluntariat, aceasta trebuie să depună o cerere care se numeşte „Expresia intenţiei de a găzdui” (Host Expression of Interest) care evaluează organizaţia şi îşi dă sau nu acordul asupra dreptului organizaţiei respective.

Pe langă documentele impuse prin programul european de voluntariat este posibil ca fiecare organizaţie participantă care primeşte voluntari să ceară o serie de documente specifice. Pentru a-ţi alege domeniul în care doreşti să faci voluntariat şi o organizaţie care să corespundă nevoilor tale te poţi adresa organizaţiei YAP din Cluj-Napoca. Ei te pot direcţiona spre ţara şi organizaţia specifică ce vine sa întampine cerinţele tale cu privire la stagiul de voluntariat.

Pentru mai multe detalii, puteţi accesa următoarea adresă:

http://ec.europa.eu/youth/index_en.htm