Agricultura – în centrul vieții noastre



În data de 24 septembrie 2018, Centrul Europe Direct Argeș a organizat la Biblioteca Comunală Merișani din județul Argeș o sesiune de informare cu privire la rolul agriculturii în comunitate, promovarea programelor europene de dezvoltare rurală și conștientizarea unei alimentații sănătoase.

La eveniment au participat tineri de la Școala Gimnazială Merișani din județul Argeș, care au fost dornici să descopere aspecte referitoare la Politica Agricolă Comună (PAC), fonduri europene pentru agricultură și cum pot consuma produse de calitate.

Aceștia au aflat informații relevante despre cum Uniunea Europeană sprijină fermierii și îi ajută să lucreze în conformitate cu standardele și normele stricte pentru a asigura calitatea, valoarea nutritivă și siguranța tuturor produselor agricole și alimentare înainte ca noi să ajungem să le consumăm.

Prin exerciții interactive, tinerii au conștientizat care sunt alimentele sănătoase și care sunt cele dăunătoare cu ajutorul piramidei alimentației, care ilustrează tipurile de alimente ce ar trebui consumate zilnic pentru a le menţine starea de sănătate și pentru a reduce riscul de dezvoltare a diverselor patologii.

La finalul activității tinerii au primit materiale informative provenite de la Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, care conțin subiecte de interes pentru aceștia în domeniul agriculturii, mediului și consumului de produse bio.

Agricultura durabilă reprezintă un concept ce propune consumatorilor alimente sănătoase la preţuri abordabile, care respectă mediul,  tratarea în mod corect a consumatorilor, care acordă atenţie animalelor, care aplică metode economice viabile, contribuie la înfrumuseţarea peisajelor,  protejează ecosistemele preţioase şi biodiversitatea, toate acestea în beneficiul comunităţilor rurale.