Europa și patrimoniul cultural românesc



Europe Direct Argeș a organizat, în data de 23 februarie 2018, un seminar de informare la Liceul Teoretic Ion Cantacuzino din Pitești despre Anul European al Patrimoniului.

Reprezentantii Centrului Europe Direct Arges au vorbit despre obiectivele Anului European al Patrimoniului de a încuraja prețuirea patrimoniului cultural al Europei ca resursă comună, de a conștientiza și sensibiliza opinia publică cu privire la istoria și la valorile comune, precum și de a consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun.

În fiecare ţară Anul European va fi gestionat de către un coordonator național, pentru România acesta fiind Institutul Național al Patrimoniului, care va selecționa, în concordanţă cu obiectivele europene, proiecte și evenimente culturale care să mobilizeze un număr cât mai mare de beneficiari şi să aibă un impact relevant în societate. Se vor evidenția modul în care patrimoniul cultural contribuie la crearea unor comunități puternice, cum creează locuri de muncă și prosperitate, importanța sa pentru relațiile Europei cu lumea și modurile în care patrimoniul cultural poate fi protejat.

Patrimoniul UNESCO în România precum și premiile oferite prin Programul Europa Nostra sunt subiectele care au atras atentia sporita a tinerilor participanti.

2018 reprezintă un an cu dublă semnificaţie culturală pentru români. Pe plan internaţional, România ia parte la Anul European al Patrimoniului Cultural, iar pe plan naţional sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri. Astfel că, este prilejul perfect pentru români de a-şi reînsuşi spiritul naţionalist de acum 100 de ani, de a îmbrăţişa cultura şi identitatea noastră naţională şi de  a cunoaşte şi culturile ţărilor cu care suntem uniţi de 11 ani.

Îmbrăţişarea şi promovarea culturii noastre şi a ţărilor din UE va duce la o mai bună înţelegere naţională şi internaţională, la răspândirea dorinţei de schimbare şi la promovarea ţării noastre. Interesul pentru cultura românească şi pentru conservarea ei poate avea consecinţe economice şi sociale extrem de favorabile în domenii ca: turism, transport, locuri de muncă, relaţii externe, politică, educaţie etc.