Te gândești la o pauză de un an sau „GAP year”?



Ai vrea să călătorești în străinătate, dar nu ai buget pentru a face acest lucru? Poți pleca pentru a lucra la o fermă ecologică în Bolivia, poți lucra ca au paire în Franța, poți găsi un job de vară în Australia sau poți opta pentru voluntariat în străinătate.

Dorești să descoperi noi culturi, să înveți noi limbi străine și să întâlnești oameni din lumea întreagă, dar îți lipsesc banii? Iată câteva sfaturi și idei care îți vor permite să descoperi lumea altfel.

 

Călătorește muncind

 

§  WWOOF face legătura între voluntari și fermieri și producători ecologici din lumea întreagă. Aceștia îți pot oferi cazare și masă în schimbul ajutorului tău în timpul strângerii recoltei sau pentru creșterea porcilor. Pentru a avea acces la lista fermierilor și producătorilor disponibili trebuie să plătești o taxa de 15 £.

§  World packers. Poți oferi competențele tale de realizator de filme video pentru cazare și masă în Brazilia. Acesta este unul dintre exemplele “competențe pentru cazare”. Cei care călătoresc trebuie să plătească o taxă atunci când le este confirmată călătoria.

§  Au pair. Poți ajuta o familie având grijă de copii și poți primi în schimb cazare și bani de buzunar. Nu trebuie să plătești nicio taxă.

§  Workaway. Oferă câteva ore din timpul tău liber, de exemplu, într-o fermă de cai, pentru cazare și masă. Pentru a avea acces la lista celor care găzduiesc trebuie să plătești o taxa de 29 de euro.

§  Summer Jobs  este un website unde poți găsi locuri de muncă sezoniere în tabere, parcuri de distracție, stațiuni, parcuri naționale, hoteluri, organizații de mediu.

§  World Nomads Scholarships îți oferă oportunitatea de a învăța să faci fotografii, de a scrie sau de a realiza filme în timp ce călătorești. Câștigătorii au posibilitatea de a se forma cu profesioniști. Bursele lor acoperă cheltuielile de cazare și masă pentru 2 săptămâni de călătorie.

§  House Sitting. Unele familii au nevoie de cineva care să le întrețină proprietatea, să ude grădina sau să aibă grijă de câine în timp ce acestea se află în străinătate. Tu poți fi acea persoană! Toate acestea înseamnă „house sitting”: tu locuiești acolo gratuit și întreții casa în timpul călătoriei acestora. Este o situație câștig-câștig! Iată câteva platforme care oferă aceste servicii: NomadorMindmyhouseTrustedhousesitters.

 

Voluntariat

§  Serviciul european de voluntariat se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 17 și 30 de ani care doresc să efectueze un stagiu de voluntariat pentru o perioadă cuprinsă între 2 săptămâni și 12 luni în Europa sau în țările partenere (de la regiunea 1 la 4).

§  EU Aid Volunteers îți oferă oportunitatea să efectuezi un stagiu de voluntariat în lumea întreagă în proiecte de ajutor umanitar pentru comunitățile afectate de dezastre.

§  Corpul european de solidaritate este noua inițiativă a Uniunii Europene care oferă tinerilor șansa de face voluntariat sau de a se implica în proiecte în propria țară sau în străinătate pentru a ajuta comunități și oameni din toată Europa.

Detalii suplimentare:

https://europa.eu/youth/ro/article/117/47916_ro?language=el