Europa – spațiu al diversității și al valorilor



Pentru celebrarea Zilei Europei, Centrul Europe Direct Argeș a organizat evenimentul ”Europa – spațiu al diversității și al valorilor”. Deschiderea oficială a evenimentului, intitulat ”Europa – spațiu al diversității și al valorilor”, s-a făcut într-o atmosferă de sărbătoare, cu baloane, steagurile Uniunii Europene și cu multă voie bună.

În 2017, am pregătit surprize inedite pentru cetățenii argeșeni și anume 2 expoziții vernisate în holul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș.

Expoziția de desene cu flori ”Înflorim Europa” este un proiect derulat în parteneriat cu Asociația ARTHIS – La Maison Culturelle Belgo-Roumaine A.S.B.L. din Bruxelles, Belgia.

Lucrările au fost realizate de către voluntarii Centrului Europe Direct Argeș cu diferite materiale (orez, linte, boabe de piper, frunze, fasole, sfoară, discuri demachiante, hârtie, spaghete, boabe de porumb, frunze de dafin etc.), folosind îmbinarea mai multor tehnici de lucru. Cele mai bune 3 lucrări vor fi trimise la Galeria Arthis din Bruxelles pentru a participa la jurizarea finală, având șansa de a fi expuse acolo în prima parte a lunii iunie 2017.

Expoziția stradală cu caracter internațional ”Caravana //Secvențe 2017” a fost realizată în parteneriat cu Clubul de Turism și Arte Escamonde Ploiești. În cadrul acestei expoziții stradale, prezentăm 25 de proiecte și serii de fotografii, realizate de 25 de artiști cu renume național și internațional.

Pentru a implica cât mai mult comunitatea foto locală, ne-am dorit să expunem și o serie de fotografii realizate de un argeșean. Fotograful argeșean expus în Caravana Secvențe 2017 este Ana Maria Gîlcescu. Timp de 5 luni, caravana va ajunge în majoritatea orașelor importante din țară, prezentând publicului o selecție de imagini documentare și artistice, semnate de fotografi din 10 țări.

Atelierul de desene cu flori din Europa a pus la contribuție imaginația copiilor prezenți la eveniment, iar sesiunile de informare despre marile progrese înregistrate de România în ultimii 10 ani și despre oportunitățile de studiu în țări europene au suscitat interesul tinerilor participanți.

Invitați să susțină prezentări despre temele menționate au fost Cătălin Munteanu – președintele Clubului de Turism și Arte Escamonde Ploiești și Marin Toma – lector universitar doctor în cadrul Facultății de Științe Socio-Umane de la Universitatea din Pitești.

Concursul de cultură generală, cu extrageri din sfert în sfert de oră și premiile surpriză au reprezentat atracția principală a evenimentului, toți cei prezenți dorind șansa de a-și etala cunoștințele generale și să caștige materialele promoționale oferite de Europe Direct Argeș.

Spre seară, am fost alături de Consiliul Județean Argeș la evenimentul de promovare a minorităților etnice din Argeș, prilej de distribuire de materiale informative pe teme privitoare la drepturile cetățenilor europeni, incluziune socială, solidaritate și diversitate culturală tuturor argeșenilor interesați de tematica europeană.