Evenimentele săptămânii 1 -7 mai 2017



Marea Britanie trebuie să-şi onoreze toate obligaţiile asumate în calitate de stat membru al UE

Regatul Unit trebuie să-şi onoreze toate obligaţiile asumate în calitate de stat membru al Uniunii Europene, iar prima fază a negocierilor  privind Brexitul se va concentra pe convenirea unei metode de calcul a obligaţiilor financiare ale Londrei, a declarat miercuri negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, în prezentarea recomandărilor Comisiei Europene asupra liniilor directoare privind modul de derulare a procesului de negociere dintre UE şi Regatul Unit, transmit Reuters şi AFP.

Barnier a precizat că nu a dorit niciodată să le ceară britanicilor ‘să semneze un cec în alb’ şi a estimat că negocierile privind Brexitul vor fi foarte complicate, iar cei care susţin că nu vor exista consecinţe nu spun adevărul. ”Nu este vorba despre o pedeapsă sau o taxă de ieşire de vreun fel. Uniunea Europeană şi Regatul Unit au angajamente reciproce. Ele s-au angajat să finanţeze programe şi proiecte împreună.

Unii au creat iluzia că Brexitul nu va avea niciun impact material asupra vieţilor noastre sau că negocierile pot fi încheiate rapid şi fără dureri. Nu este cazul”, a afirmat el.

Negociatorul-şef european pentru Brexit a menţionat că negocierile cu Londra vor începe de îndată ce partea britanică va fi pregătită şi şi-a exprimat speranţa ca până în octombrie-noiembrie acest an să se înregistreze ‘suficiente progrese’ în negocieri, astfel încât să se poată începe discuţia despre viitoarea relaţie între UE şi Regatul Unit. Oficialul european a explicat că ‘progresele suficiente’ vor include o dată a ieşirii efective a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

El şi-a exprimat convingerea că alegerile parlamentare anticipate din Marea Britanie, prevăzute pentru 8 iunie, nu vor schimba nimic din hotărârea UE în negocierile cu Londra.

Potrivit reprezentantului CE, una dintre liniile directoare în negocieri va fi aceea că cetăţenii UE aflaţi deja pe teritoriul Regatului Unit şi cetăţenii britanici din UE trebuie să se bucure după Brexit de aceleaşi drepturi conform legislaţiei comunitare, iar cetăţenii UE care au trăit cel puţin cinci ani pe teritoriul britanic trebuie să aibă dreptul de rezidenţă permanentă.

Acordul referitor la drepturile cetăţenilor ar urma să se aplice tuturor cetăţenilor comunitari celor care sosesc pe teritoriul britanic până în ziua ieşirii Marii Britanii din UE.

Liderii statelor membre au căzut de acord asupra unei abordări în două faze a tratativelor cu Londra privind Brexitul – în prima etapă discuţiile se vor referi la drepturile cetăţenilor, buget şi frontiere, iar în cea de-a doua la viitoarea relaţie dintre blocul comunitar şi Regatul Unit.

Sursa: Agerpres