Aarhus și Pafos: Capitale europene ale culturii 2017



Începând din 1 ianuarie, Aarhus și Pafos dețin titlul de Capitală Europeană a Culturii. Programul cultural va fi lansat oficial la 21 ianuarie, la Aarhus. Ceremonia de deschidere de la Pafos 2017 va avea loc la 28 ianuarie, în prezența domnilor Christos Stylianides, comisar pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, și Nicos Anastasiades, președintele Ciprului. Ambele orașe au prezentat programe care pun în evidență secole de cultură, utilizând, în același timp, modalități artistice diferite pentru a aborda problemele socio-economice cu care se confruntă Europa astăzi.

Tema centrală pentru Aarhus 2017 este „regândirea”. Orașul danez va ilustra modul în care artele, cultura și sectorul creativ ne pot ajuta să ne regândim și să ne modelăm comportamentele sociale, urbane, culturale și economice de bază pentru a găsi soluții noi la problemele comune. Un spectacol care pune în scenă o saga vikingă pe un acoperiș, o expoziție de artă desfășurată în întregul oraș, inclusiv de-a lungul coastei, un „Forum mondial al creativității” și un festival literar internațional pentru copii sunt doar câteva dintre numeroasele evenimente care vor face legătura între trecut și ideile creative pentru prezent și viitor.

Aarhus 2017 își va lansa programul cultural având în centrul celebrărilor copiii. Sute de copii din regiunea centrală a Danemarcei se vor reuni la Aarhus pentru a-și imagina viitorul, într-o serie de evenimente intitulate „Tărâmul dorințelor”.

Ceremonia de deschidere pentru Pafos 2017 se inspiră din una dintre temele programului cultural din acest an: „Mit și religie”. Se va insufla o viață nouă mitului lui Pygmalion și al Galateei și altor povești din istoria Pafosului, într-un spectacol unic de muzică și dans. În timpul weekendului de deschidere din 28-29 ianuarie, orașul se va transforma într-o „fabrică în aer liber”, care va „produce” o multitudine de spectacole și de manifestări artistice.

În 2016, Capitalele Europene ale Culturii au fost orașele Wrocław (Polonia) și San Sebastian (Spania). După Aarhus și Pafos în 2017, următoarele capitale europene ale culturii vor fi Valletta (Malta) și Leeuwarden (Țările de Jos) în 2018, Plovdiv (Bulgaria) și Matera (Italia) în 2019 și Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) în 2020. Timișoara (România), Elefsina (Grecia) și Novi Sad (Serbia, țară candidată) au fost toate trei recomandate recent pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 și sunt în așteptarea nominalizării oficiale de către autoritățile relevante.

Informații suplimentare cu privire la festivități și evenimente pot fi găsite la:
Pafos 2017: http://www.pafos2017.eu/?lang=en
Aarhus 2017: http://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.aarhus2017.dk%2Fen%2F&h=uAQE2Ip0xAQGfnCT1miFYZ6Neu83-9LqTJdBjgIkZ88G3xA&enc=AZMX_3YcullioRTymxMoSFSctPDhxrXe05pcSROr0b4d3VQ-oeMNr-wXgj4xDynI2_6hctH_iJV6Rr4g5bYwu68B2uYjCEAjTrS51cvXGMi4TmYl5X2anaYmkCVJji1AcBrFyEFC_CzqGsX-8kGZMK5PuBzzqwv8iEb2IDI45XJzRhiOZ8LVD_9VNzgyDdPxaoQPoa5cqVSPZas1fcIcYDbo&s=1