Evenimentele săptămânii 7 – 13 noiembrie 2016



România, locul secund în UE la creşterea comerţului cu amănuntul în luna septembrie

Volumul comerţului cu amănuntul în România a crescut cu 9,7% în luna septembrie 2016, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, aceasta fiind a doua creştere înregistrată de o ţară membră a Uniunii Europene, după Luxemburg, unde comerţul cu amănuntul a crescut cu 15,2% în ritm anual, arată datele publicate, luni, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,1% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 2,2%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de combustibili au crescut cu 3,1%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări s-au majorat cu 2,1% iar vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 1,9%.
În luna septembrie 2016 comparativ cu luna august 2016, comerţului cu amănuntul în
România a înregistrat o creştere de 0,1%. Comerţul cu amănuntul, de la o lună la alta, a scăzut cu 0,2% atât în zona euro cât şi în UE 28, în principal din cauza faptului că vânzările de produse non-alimentare au scăzut cu 0,7%, în timp vânzările de combustibili au rămas stabile. În rândul statelor membre UE, cele mai mari creşteri ale comerţului cu amănuntul au fost înregistrate în Estonia (1,5%),
Finlanda (1,1%), Danemarca şi Polonia (ambele cu o creştere de 0,7%). În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat că cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut, în primele nouă luni ale anului, cu 15,5%, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, în mare parte datorită vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun, dar şi a vânzărilor de produse nealimentare. Datele INS relevă, totodată, că, în septembrie 2016 faţă de septembrie 2015, volumul afacerilor din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) s-a majorat cu 9,7%. Pe de altă parte, ca serie ajustată, volumul cifrei de
afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut cu 11,1%.

Număr de plângeri fără precedent depuse la CEDO de cetăţeni turci

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) se confruntă de două săptămâni cu un număr de plângeri ‘fără precedent’ din partea unor cetăţeni turci vizaţi de epurările care au loc în prezent în Turcia după tentativa de lovitură de stat eşuată din luna iulie, a declarat un purtător de cuvânt al CEDO, relatează AFP.
‘Am primit peste 40.000 de cereri. Este un număr foarte mare, neaşteptat şi fără precedent’, a declarat purtătorul de cuvânt, precizând că ‘nu se ştie încă numărul cererilor care vor fi în cele din urmă admise’.
Înainte de sosirea celor 40.000 de plângeri, circa 74.000 de dosare, privind toate cele 47 de state membre, aşteptau decizia Curţii Europene. Dintre acestea, 7.750 priveau Turcia (faţă de, spre exemplu, circa 300 referitoare la Franţa).
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, şi-a exprimat luni îngrijorarea în legătură cu această ‘explozie’ recentă de plângeri venite din Turcia.
‘Chiar şi în situaţie de stare de urgenţă, toţi turcii îşi rezervă dreptul de a avea acces la CEDO’, a subliniat el în cadrul unei conferinţe de presă alături de premierul norvegian Erna Solberg.
‘De aceea, vom discuta modul în care Turcia poate trata toate aceste probleme pentru a preveni ca mii de cereri să ajungă la tribunal după tentativa de lovitură de stat eşuată’, a mai spus el.

Sursa: AGERPRES