Evenimentele săptămânii 19 – 25 septembrie 2016



Elveţia şi UE susţin că sunt mai aproape de un acord cu privire la imigranţi


Elveţia şi Uniunea Europeană au anunţat că sunt mai aproape de a ajunge la un acord cu privire la limitarea numărului de imigranţi simultan cu păstrarea accesului confederaţiei la piaţa unică europeană, o nouă rundă de negocieri în acest sens fiind prevăzută pentru luna viitoare, transmite Reuters.

Bruxellesul insistă pe libera circulaţie a persoanelor ca o condiţie pentru aderarea Elveţiei la piaţa comună europeană potrivit acordurilor bilaterale.

Deşi ambele părţi afirmă că încă este nevoie de eforturi susţinute pentru ajungerea la un acord, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat după o întâlnire cu preşedintele elveţian Johann Schneider-Ammann că ar fi de acord cu o propunere de compromis care ar da prioritate la angajare cetăţenilor elveţieni, atât timp cât acest lucru este convenit cu UE.

”Acest lucru va fi posibil, indubitabil”, a spus el, precizând că nu se va implica în procesul politic din Elveţia.

Schneider-Ammann s-a declarat încurajat de discuţia avută cu Juncker. ”Avem nevoie de o soluţie agreată de ambele părţi. Sunt încrezător că putem face acest lucru”, a spus el.

Discuţiile dintre UE şi Elveţia au fost suspendate până după referendumul de la 23 iunie din Marea Britanie privind rămânerea sau ieşirea din UE, în contextul în care Bruxellesul nu era dispus să arate flexibilitate în discuţiile cu Elveţia.

Elveţia nu face parte din UE, dar a semnat o serie de acorduri bilaterale. Referendumul din 2014 a aruncat în aer tratatele dintre Elveţia şi UE, cele care stabilesc cadrul legăturilor economice bilaterale şi care rezistă sau sunt anulate doar împreună.

Sursa: AGERPRES