Tinerii și democrația în Europa



În perioada ianuarie – februarie 2016, au avut loc sesiuni de informare pe tema democrației în Europa, desfășurate în parteneriat cu diverse școli argeșene.

Au fost organizate cu elevii de la Școala Gimnazială ”Mircea cel Bătrân” din Pitești dezbateri despre participarea tinerilor în viața democratică și schimbarea în bine a societății. S-au purtat discuții despre promovarea valorilor europene și ideile bune ale tinerilor care produc schimbare în procesul decizional.

Activitățile au avut un puternic caracter interactiv, multe din exercițiile aplicate în cadrul seminariilor făcând referire la viața democratică existentă în Europa, implicarea tinerilor în procesul decizional, unde o eficientă participare la decizia publică trebuie să combine eforturile tinerilor cu cele ale generaţiei mature şi ale autorităţilor, propunerile legislative pentru adoptarea unor strategii pentru tineret din țări ale Uniunii Europene. S-au discutat aspecte despre imbunătățirea dialogului structurat cu tinerii privind agenda europeană și eforturile constante depuse de instituţiile europene şi statele membre pentru a pune în practică aceste principii şi pentru a implica mai mult tinerii în dezvoltarea U.E. Cu toate acestea, spaţiile de dialog cu tinerii pe teme europene ar putea fi dezvoltate mai mult, structurile lor ar putea fi îmbunătăţite la nivelurile european, naţional, regional şi local.

Elevii clasei a VII-a A de la Școala Generală ”Adrian Păunescu” au îmbrăcat costumele de parlamentari, senatori și deputați într-un scurt joc de rol cu privire la deciziile adoptate în România în cadrul administrației publice centrale. De asemenea, aceștia au fost provocați la dezbateri legate de valori fundamentale ale democrației: libertatea, justiția și solidaritatea.

Pentru a avea cea mai mare legitimitate posibilă, dezbaterile cu tinerii trebuie să fie deschise unui număr cât mai mare dintre aceştia şi să abordeze o varietate amplă de subiecte. Prin urmare, este esenţial ca tinerii defavorizaţi şi cei care nu aparţin niciunei structuri să participe la acestea. La finalul evenimentelor, a fost lansată ideea organizării unor viitoare dezbateri care să reunească şi protagonişti ce discută probleme legate de tineret în mod direct sau indirect, pentru a fi abordate într-un mod mai coerent şi intersectorial.